Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Učenici "Zmajeve" škole u Kovinu obeležili Međunarodni dan invalida - | K-013 Portal

Učenici "Zmajeve" škole u Kovinu obeležili Međunarodni dan invalida

dan invaliditeta, kovin

Učenici "Zmajeve" osnovne škole u Kovinu obeležili su i ove godine treći decembar, Međunarodni dan invalida, sa ciljem promovisanja ljudskih prava osoba sa invaliditetom.

Generacijama izgrađivan negativan odnos prema ovom delu stanovništva razlog je da ono godinama živi na marginama privrednog i društvenog života. Zato ovogodišnja tema glasi “Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta”.

Obeležavanje Dana ima za cilj da promoviše razumevanje pitanja invalidnosti i mobiliše podršku za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom.

Globalno obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ove godine ima sveobuhvatne teme inovacija i transformativnih rešenja za inkluzivni razvoj, pokrivajući u tri različita interaktivna dijaloga sledeće tematske teme: inovacija za inkluzivni razvoj osoba sa invaliditetom u zapošljavanju, inovacije za razvoj inkluzivne osobe sa invaliditetom u smanjenju nejednakosti i inovacija za inkluzivni razvoj osoba sa invaliditetom: sport kao primer sektora u kome se svi ovi aspekti spajaju, kao primer dobre prakse i mesto inovacija, zapošljavanja i pravičnosti.

Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije na svom sajtu ima bogat izbor materijala koje su učenici koristili. Sa velikom pažnjom učenici su gledali film „J=DNAKI“ i dokumentarni film „KOMUNIKACIJA JEDNAKO INTERAKCIJA“ u kome su akteri javne ličnosti i osobe sa invaliditetom, a prezentacija „Bonton u svakodnevnoj komunikaciji sa osobama sa invaliditetom“ bila im je vodič kroz ovaj mnogima malo poznat svet ljudi u našem okruženju, kaže koordinator ove aktivnosti, profesor emeritus, Dejan Kreculj.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.