Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vajfertova pivara: Zaštićena zakonom, devastirana i urušava se - | K-013 Portal

Vajfertova pivara: Zaštićena zakonom, devastirana i urušava se

vajfertova pivara, pancevo

Vajfertova pivara u Pančevu, koja je ove godine navršila 300 godina postojanja, devastirana je i urušava se, iako se nalazi u istorijskom jezgru tog grada i zaštićena je zakonom, javlja reporter FoNeta.

U pojedinim napuštenim objektima pivare nalaze se razbacane flaše sa raznim hemikalijama, kao i zarđala burad na kojima piše da se unutra nalazi zapaljiva tečnost. Krov pivare se urušava, otpadaju zidovi, kao i delovi plafona.

 

Pivara je osnovana 22. maja 1722. godine, a ugašena 2008. godine.

Kako je za FoNet izjavio Danilo Jovanov iz inicijative „Odbranimo Teslu“, oni strahuju da će spomenik biti srušen. Prema njegovim rečima, grad ne odvaja dovoljno sredstava za zaštitu spomenika Pančevo, pa samim tim Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo nema dovoljno sredstava za održavanje i uređenje takvog jednog istorijskog objekta.

Umetnici, nekoliko udruženja i inicijativa iz Pančeva – Fondacija Nezoik, inicijativa Odbranimo Teslu, Studio arhitekture za decu La Villette, pab Slad, uz pomoć Štaba Pogon i Sihro haba – u maju ove godine organizovali su proslavu tristotog rođendana pivare.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.