Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Brza pruga Beograd-Novi Sad ostala bez obezbeđenja, poništen ugovor - | K-013 Portal

Brza pruga Beograd-Novi Sad ostala bez obezbeđenja, poništen ugovor

pruga beograd novi sad, obezbedjenje

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je ugovor o pružanju usluga obezbeđenja objekata i imovine na delu brze pruge Beograd Centar – Novi Sad.

Poništen je ugovor vredan 42,3 miliona dinara bez PDV-a koji je „Infrastruktura železnice“ dodelila grupi ponuđača na čelu sa firmom „Dobergard“ iz Beograda.

U konzorcijumu su i kompanije „Protecta group“, „Sparta security“, „Dobergard plus“, „Notega Corporation“, „Wolf security sistem“ i „Garda“.

Republička komisija je zbog spornog ugovora izrekla i novčanu kaznu „Infrastrukturi železnice Srbije“ i direktoru preduzeća Nebojši Šurlanu.

„Infrastrkutura železnice“ dužna je da plati 400.000 dinara, a Šurlan 80.000 dinara.

Takođe, „Infrastrukura železnice“ treba da nadoknadi troškove postupka zaštite prava preduzećima „Eurosecurity“, „Iron guard security“, „Jakuza“, „Astra security & detectives“ i „IK security sistem“ u iznosu od 165.000 dinara.

Ova preduzeća podnela su zahtev za zaštitu prava zbog toga što su smatrala da pobednički konzorcijum nije dostavio sve potrebne dokaze o ispunjavanju kriterijuma za dodelu ugovora.

Bez obzira na to, „Infrastruktura železnice“ je ovoj grupi ponuđača dodelila posao obezbeđivanaj dela brze pruge.

Republička komisija je usvojila zahtev grupe nezadovoljnih ponuđača, ali „Infrastruktura železnice“ nije adekvatno postupila po ovom rešenju.

Umesto da ponovi postupak stručne ocene i odbije prvoizabranu ponudu kao neprihvatljivu, javno preduzeće je samo tražilo dodatna pojašnjenja i dokumentaciju od izabranih ponuđača.

„Infrastukture železnice“ su u svoju „odbranu“ odgovorile da su morali da obezbede brzu prugu na adekvatan način jer bi u suprotnom bio „povređen javni interes i moguća prouzrokovana velika materijalna šteta i ugrožena redovonost i bezbednost železničkog saobraćaja i bezbednost i zdravlje ljudi“.

„Vodeći se činjenicom da su maksimalne brzine na našim prigama bile do 80 km/h, da na polugodišnjem nivou bude 20 nezgoda i da na novoj deonici vozovi razvijaju brzinu do 200 km/h, naručilac [Infrastrukture železnice] je naveo da je morao da preuzme sve moguće radnje radi bezbednosg pristupa železničkim stanicama, postojenjima, vozovima i kolosecima brze pruge i odvijanja samog saobraćaja na datoj deonici“, navodi se u rešenju Republičke komisije, a prenosi Nova ekonomija.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.