Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nova ekonomija: Tri miliona evra samo jednoj firmi za podzemne kontejnere u Beogradu - | K-013 Portal

Nova ekonomija: Tri miliona evra samo jednoj firmi za podzemne kontejnere u Beogradu

podzemni kontejneri, beograd, tender

Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća“ je tokom prethodne dve godine kupilo od iste firme Eko signal (Eco signal) više od 800 podzemnih kontejnera u tri odvojena tendera, a ukupna vrednost ovih nabavki bila je oko oko 360 miliona dinara, što je više od tri miliona evra, piše danas portal Nova ekonomija.

Kupovina 225 kontejnera, po tenderu koji je raspisan krajem prošle godine, nije bila u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, saopštila je Državna revizorska institucija (DRI) u svom izveštaju.

Kako je pojašnjeno, preduzeće je nabavljalo tri tipa kontejnera, a nabavku nije podelilo u partije niti je obrazložilo zašto je sve tipove nabavljalo u okviru iste partije.

Okvirni sporazum je zaključen sa jednim dobavljačem „Eko signal“ iz Beograda na vrednost od oko 100 miliona dinara, bez poreza na dodatu vrednost (PDV-a).

„Izveštaj o postupku javne nabavke podzemnih kontejnera ne sadrži obrazloženje razloga zbog kojih predmet javne nabavke nije podeljen u partije, iako je procenjena vrednost javne nabavke veća od iznosa evropskih pragova, a nabavljaju se tri različite dimenzije istog tipa podzemnih kontejnera“, piše u izveštaju DRI.

Zakon propisuje da, ukoliko je procenjena vrednost javne nabavke jednaka ili veća od iznosa evropskih pragova, naručilac mora da razmotri prikladnost oblikovanja predmeta javne nabavke u više partija, piše Nova ekonomija.

„Gradska čistoća“ je i ranije 2021. godine kupila 300 podzemnih kontejnera, a vrednost okvirnog sporazuma je bila 121,5 miliona dinara.

U proleće ove godine „Gradska čistoća“ je kupila 300 kontejnera, a istoj firmi dodeljen je još jedan sporazum, vredan 140 miliona dinara.

„Eko signal“ je bio redovan dobavljač podzemnih kontejnera i za Javno komunalno preduzeće „Čistoća“ iz Novog Sada.

U martu ove godine „Eko signal“ je od novosadskog javnog preduzeća dobio posao da isporuči 72 podzemna kontejnera i ugovor vredan 49,9 miliona dinara.

„Čistoća“ Novi Sad je od „Eko signala“ odlučila da kupi i rezervne delove za podzemne kontejnere, pa je u februaru tom preduzeću dodelila ugovor, vredan 30 miliona dinara, bez PDV-a.

U istom periodu je firmi iz Beograda dodeljen i ugovor vredan 19,9 miliona dinara (bez PDV-a) za „rezervne delove za podzemne kontejenere“.

Firma „Eko signal“ je u 2021. godini ostvarila poslovne prihode u iznosu od 257,7 miliona dinara.

Gradska uprava Beograda navela je da u Beogradu još nije postavljeno svih 800 podzemnih kontejnera i navela je da je 300 komada podzemnih kontejnera nabavljenih u 2021. godini, postavljeno na teritoriji više gradskih opština, kao i 225, nabavljenih ove godine.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.