Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Aleksić (NS) u Pirotu: Gde završavaju hiljade tona amonijaka, šta država krije - | K-013 Portal

Aleksić (NS) u Pirotu: Gde završavaju hiljade tona amonijaka, šta država krije

miroslav aleksic, narodna stranka

Šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije, Miroslav Aleksić, ocenio je danas prilikom posete Pirotu da ministarka Srbije za zaštitu životne sredine Irena Vujović nije uradila ništa da predupredi katastrofalno izlivanje amonijaka kod Pirota i da bi zbog toga ona i svi nadležni morali da odgovaraju.

Aleksić je istakao da hitno moraju biti preduzete mere da bi se sprečile havarije, oocenivši da su katastrofe poput prevrtanja vagona sa amonijakom moguće po celoj Srbiji, prenela je Narodna stranka u saopštenju.

„Šta kriju od gradjana? Važno je pitanje gde završavaju sve otrovne materije koje se transportuju železnicom kroz Pirot. Da li sve završavaju u ‘Eliksiru’ ili i u drugim fabrikama? Gde ‘Eliksir’ skladišti otpad? Šta je sa hiljadama tona amonijaka koje se skladište u krugu te fabrike? Pod kojim se uslovima otpad odlaže i ko je odgovoran za to“, upitao je Aleksić.

On je pitao šta radi Ministarstvo životne sredine i kakve se dozvole izdaju za transport „otrova“ i pomenuo i slučaj voza s fosfornom kiselinom, koji je takodje ove nedelje iskočio iz šina kod Zaječara.

„Sve to nam govori da su ljudi u vlasti i oni bliski vlasti spremni na sve zarad profita i baš ih briga da li će zbog toga biti ugroženi životi i zdravlje gradjana“, rekao je Aleksić.

Ocenio je da vlast pokušava da sakrije istinu od gradjana i da sve drži „pod velom tajnosti“.

„Neki ministri su se prošetali, održali konferencije za novinare u Pirot, vratili se u Beograd i prepustili gradjane da se snalaze kako znaju i umeju. Nema ozbiljnijih aktivnosti Sektora (MUP) za vanredne situacije, niti Železnica Srbije“, rekao je on.

Aleksić je pitao i „šta radi država i za šta narod plaća porez i državne službenike“.

„Nadležne inspekcije hitno moraju da utvrde šta se sve tačno prevozi prugama kroz Srbiju i u kakvom su stanju pruge kojima se transportuju otrovi“, kazao je Aleksić.

Poslanik Narodne stranke, Djordje Stanković, ocenio je da su državne institucije zakazale u otklanjanju posledica katastrofalnog izlivanja amonijaka u Pirotu.

„Tragedija u Pirotu je velika opomena i država mora da učini sve da spreči ovakve tragedije“, rekao je Stanković.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.