Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ambasador SAD: Srbija mora da se okrene Zapadu - | K-013 Portal

Ambasador SAD: Srbija mora da se okrene Zapadu

ambasador sad, kristofer hil

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil rekao je da on „nema nikakve sumnje“ da Srbija mora da se okrene Zapadu.

Hil je za današnji NiN kazao i da Srbija to mora da uradi zbog svoje dece, dece svoje dece i iz, kako je kazao, svih drugih mogućih razloga.

Napomenuo je da misli da je ovdašnji novi naraštaj na neki način već pokazao šta misli.

„Mnog mladi iz Srbije odlaze na Zapad, ne vidim da odlaze na Istok. Stoga mislim da je prilično jasno kuda Srbija želi da ide“, rekao je on.

Hil je dodao da SAD cene Srbiju kao partnera i da podržavaju njene aspiracije da postane punopravna članica EU.

„Ja bih voleo da vidim da Srbija, naš prijatelj i partner, jednog dana možda donese i odluku o priključenju NATO“, rekao je Hil.

Kazao je da svestan tereta prošlosti i šta je bilo 1999, te ukazao da bi voleo da vidi Srbiju kao ravnopravnog člana severnoatlantske zajednice.

„Znam da bi Srbiji bilo teško da se odluči na tako nešto, ali to bi bio moj fokus u nastojanju da se približimo Srbiji“, rekao je on.

Hil je ponovio da je stav njegove zemlje i EU da Srbija treba da se priključi sankcijama Rusiji, upitan da li će i novoj Vladi Srbije biti tolerisano odbijanje uvodjenja sankcija.

„Jasno mi je da je za Srbiju pitanje sankcija kompleksno iz istorijskih razloga, ali svi moraju biti načisto oko toga šta je Rusija uradila“, rekao je on.

Povodom dešavanja oko Evroprajda u Beogradu, Hil je potvrdio da je rekao da će se i sam „u nekom svojstvu“ naći tamo.

Napomenuo je i da mu je jasno da su „mnogi Srbi različitih nazora“ protiv održavanja Evroprajda.

„Moram da kažem da su mnoge zemlje, uključujući i Srbiju napravile veliki napredak po ovom pitanju i smatrao sam da je organizovanje manifestacije poput Evroprajda prilika za Srbiju da pokaže koliki je napor uložila da bi pokazala poštovanje prema osobama s drugim opredeljenjima“, rekao je on.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.