Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ištvan Pastor reizabran za predsednika Skupštine Vojvodine, verifikovani mandati pokrajinskih poslanika - | K-013 Portal
Ištvan Pastor, Pastor, Skupština Vojvodine

Ištvan Pastor reizabran za predsednika Skupštine Vojvodine, verifikovani mandati pokrajinskih poslanikaMandati za 120 poslanika novog saziva Skupštine Vojvodine potvrđeni su danas na konstitutivnoj sednici koja je počela u 10 sati, a za predsednika Skupštine reizabran je Ištvan Pastor.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i dosadašnji predsednik Skupštine Vojvodine, treći put je izabran na ovu funkciju.

Za izbor Pastora je od 120 poslanika glasalo 100 poslanika, a pet je bilo uzdržano. Sednici je prisustvovalo ukupno 114 poslanika.

Pastor je položio zakletvu, a potom čestitao poslanicima na verifikaciji mandata.

"Skupština je sada izabrala svog 33. predsednika od okončanja Drugog Svetskog rata", rekao je Pastor u prvom obraćanju.

On je rekao da je ova izborna godina po mnogo čemu specifična, pre svega zbog epidemiološke situacije.

"Nikad se do sad nije desilo da je Skupština konstituisana van prostorija Skupštine Vojvodine. Želeli smo da poštujemo rokove i da sačuvamo legitimitet i legalitet Skupštine", rekao je Pastor.

Pastor je zahvalio svojim roditeljima, posebno majci.

Generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine ponovo će biti Nikola Banjac. Izabrano je i pet potpredsednika Skupštine, a to su Damir Zobenica, Aleksandra Maletić i Nemanja Zavišić iz Srpske napredne stranke, kao i Aleksandra Đanković iz Socijalističke partije Srbije, kao i Dejan Čapo iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Skupština AP Vojvodine danas je imenovala i predsednika i članove Zakonodavnog odbora Skupštine i time je dnevni red za danas planiran i usvojen.

Konstitutivnu sednicu otvorio je najstariji poslanik Momo Čolaković, iz PUPS-a.

Sednica je, zbog epidemiološke situacije, organizovana u Kongresnom centru Master centra Novosadskog sajma.

Pre prve pauze obrazovana je Komisija za potvrđivanje poslaničkih mandata, a potom je usledila i verifikacija mandata.

Mandate za Skupštinu Vojvodine dobile su Srpska napredna stranka (SNS), koalicija Socijalistička partija Srbije (SPS) i Jedinstvena Srbija (JS), Savez vojvođanskih Mađara (SVM), koalicija Vojvođanski front (VF), izborna lista Metla 2020, koalicija Za Kraljevinu Srbije - Za srpsko vojvodstvo i Srpska radikalna stranka (SRS).

Skupština Vojvodine ima 120 poslanika, a apsolutnu većinu ima SNS.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.