Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Janjić: Požar na Kosovu nema ko da ugasi - | K-013 Portal

Janjić: Požar na Kosovu nema ko da ugasi

dusan janjic, kosovo

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da trenutno ne postoji „vatrogasac“ koji bi mogao da spreči „rasplamsavanje“ sukoba na Kosovu.

Janjić je agenciji Beta kazao da je nemoguće predvideti šta će se dešavati u narednom periodu i da pre proleća ne očekuje smirivanje situacije.

„Zaoštravanje sukoba na Kosovu može da spreči samo neko ko je politički, medijski, finansijski i vojno moćan, a to su članice Kvinte predvodjene Sjedinjenim Američkim Državama i NATO. Ova situacija ne može da se razreši dogovorom, već mora da se preseče. Kad će to da se desi teško je prognozirati“, rekao je Janjić.

Prema njegovim rečima, do normalizacije situacije na Kosovu neće doći pre marta sledeće godine, kada se očekuje početak razgovora o završnom sporazumu izmedju Beograda i Prištine.

„Sada je prošlo vreme za presecanje eskalacije sukoba. Kfor bi morao da preuzme inicijativu na severu Kosova i da spreči eventualni pokušaj kosovske policije da ukloni barikade“, kazao je Janjić.

Janjić smatra da Beograd neće dobiti pre nove godine odgovor na zahtev da uputi na Kosovo 1.000 vojnika po Rezoluciji SB UN 1244.

„Vlasti u Beogradu znaju da će odgovor Kfora biti ‘ne’. Vučić priželjkuje takav odgovor kako bi mogao da ućutka radikalni deo svoje partije, kao i stranke desnice poput NADA ili Nebojšu Čovića, kao i gubitnike iz 1999. godine, koji su sada svi zajedno najveći politički problem Vučiću. Dakle, Kfor će usloviti Vučića: ‘Ako želiš da zabranimo dolazak vojnika iz Srbije, moraćeš da ukloniš barikade'“, ocenio je Janjić.

Naglasio je da naoružani Srbi na Kosovu već sada pokazuju znake „otimanja“ od kontrole Aleksandra Vučića.

„Već duže vreme postoji političko neslaganje izmedju predsednika i potpredsednika Srpske liste, Gorana Rakića i Milana Radoičića, dokle ići u radikalizaciju protesta. Većine funkcionera Srpske liste, poput Rakića, nema na barikadama, što je indikativno“, naglasio je Janjić.

Na pitanje Bete, kolika je u ovom trenutku opasnost da dodje do oružanih sukoba, Janjić je rekao da ne isključuje mogućnost oružanih sukoba manjih razmera.

„Moguće je da naoružani narod zauzme neke objekte. Kosovo je samo varnica koja bi mogla da potpali požar i u Crnoj Gori i u centralnoj Srbiji. Veoma je opasno što su u ovoj situaciji zastupljeni i interesi narko-kartela“, ocenio je Dušan Janjić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.