Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jeremić: Ko nije protiv nemačko-francuskog plana podržava ili nezavisno Kosovo ili Vučića, ili oba - | K-013 Portal

Jeremić: Ko nije protiv nemačko-francuskog plana podržava ili nezavisno Kosovo ili Vučića, ili oba

vuk jeremic, narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je danas da je jasno da je nemačko-francuski plan za rešavanje kosovskog problema pokušaj kršenja suvereniteta, teritorijalne celovitosti i Ustava Srbije, i da su oni koji podržavaju taj plan ili za nezavisnost Kosova ili za predsednika Srbije Aleksandra Vučića ili za oba.

„Onaj ko danas pokušava da se sakrije iza tvrdnji ‘nismo dobili plan’ ili’ ne znamo šta piše u tom planu’ direktno laže građane Srbije i nema hrabrosti da kaže svoj stav, a ko je na kojoj strani pokazaće sednica Skupštine Srbije, zakazana za četvrtak, 2. februar“, rekao je Jeremić za televiziju Nova S, a prenela Narodna stranka.

Jeremić je naveo da će poslanici Narodne stranke tokom skupštinske rasprave zastupati stav da treba odlučno i bez uvijanja odbiti nemačko-francuski plan.

„Verujem da će građanima posle sednice biti mnogo jasnije šta se događa na srpskoj političkoj sceni i do kakvih je tu promena došlo“, rekao je Jeremić.

Kako je naveo, primetna je drastična promena u nastupu nekih političkih stranaka koje formalno nisu u vlasti, a nekada su bile izuzetno oštre u nastupima protiv vlasti, dok su danas njihovi nastupi „neprepoznatljivi“.

Jeremić je dodao da te stranke mogu da se prave da to čine zbog višeg cilja, ali da na dnevnom redu nije ništa drugo osim nuđenja vlasti da joj se u budućnosti bude i formalni partner, a ne samo neformalni kao danas.

Predsednik Narodne stranke, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine UN, istakao je da bi Srbija sada trebalo da obavesti Savet bezbednosti da postoje inicijative za rešavanje statusa Kosova i Metohije van tog tela.

„Onima koji nude takve predloge trebalo bi da kažemo da o tome nećemo pregovarati osim u Savetu bezbednosti i da ako žele da sa nama razgovaraju o predlogu, taj papir upute u Savet bezbednosti i pozovu nas da o tome tamo razgovaramo“, poručio je Jeremić.

On je naveo da je Savet bezbednosti, i prema Rezoluciji 1244 i prema mišljenju Međunarodnog suda pravde, jedino mesto gde se može odrediti budući status Kosova i Metohije.

„Zato je veoma opasno ulaziti u riskantan ples sa ‘Kvintom’ i s njom razgovarati o budućem statusu i istovremeno računati da će predsednik prištinske vlade Aljbin Kurti biti taj koji će učiniti fatalan korak i time dovesti do situacije da ne dođe do potpisivanja sporazuma“, rekao je Jeremić.

Po njegovim rečima, moguće je da je kalkulacija Beograda da će se kosovski premijer Aljbin Kurti sam postarati da od sporazuma ne bude ništa, a da „predstavnici Srbije ispadnu dobri momci“.

Jeremić je rekao da postoji „nula odsto šanse“ da EU uvede sankcije Srbiji ako odbije nemačko-francuski predlog, navodeći da  o tome ne postoji jedinstven stav država članica EU.

Predsednik Narodne stranke je kazao i da „ne možete biti častan čovek, a da ne pozdravite izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da je Kosovo i Metohija oteto Srbiji“.

„Dogodio se pokušaj otimanja dela teritorije Srbiji, suverenoj državi i članici UN – i to je tako, ne može se sporiti. Zato sam bio šokiran komentarima ljudi koji su kritikovali Milanovića jer je rekao manifestnu istinu. Ništa nemoralnije ne može biti nego kritikovati čoveka koji je rekao istinu“, zaključio je Jeremić. 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.