Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jovanović: Građani i dalje plaćaju pretplatu za RTS, Vučić obmanuo narod da će biti ukinuta - | K-013 Portal

Jovanović: Građani i dalje plaćaju pretplatu za RTS, Vučić obmanuo narod da će biti ukinuta

stefan jovanovic, narodna stranka, rts pretplata

Poslanik i portparol Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da građani Srbije plaćaju pretplatu za Radio-televiziju Srbije (RTS) preko takse za električno brojilo i devet godina posle jasnog i nedvosmislenog obećanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će pretplata biti ukinuta, a vlast, povrh toga, RTS-u daje i dodatni novac iz budzeta za 2023. godinu, koji pune svi građani.

„Vučić je 23. maja 2013. godine doslovce objavio: ’TV pretplata, kao što sam i obećao građanima Srbije, biće ukinuta, jer ja ne pripadam onom tipu ljudi koji je 12 godina obmanjivao građane Srbije i bavio se samo marketinškim trikovima. To je naša obaveza od koje nećemo odustati’“, citirao je Jovanović na sednici Skupštine Srbije Vučićevu objavu. 

Jovanović je istakao da RTS „očigledno pati od hronične nestašice novca“, pa građani moraju da mu daju i dodatni novac.

„RTS ima najvažniju i najodgovorniju ulogu od svih medija, jer RTS ima najveću odgovornost da informiše građane i da se bavi obrazovanjem nacije, omladine i dece“, rekao je Jovanović.

„Građani, međutim, ovih dana ništa nisu mogli da čuju o Zakonu o policiji, kojim režim pokušava da stvori partijsku policiju i da Srbiju pretvori u policijsku državu“, dodao je Jovanović.

Jovanović je naveo da građani na RTS-u nisu mogli da čuju da je u Zaječaru juče izmereno 860 mikrograma zagađenja vazduha po kubnom metru, što je „u rangu gasne komore“.

„Vlada Srbije ne uvodi vanrednu situaciju po Zakonu o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama da bi se zaštitilo stanovništvo dok užasna situacija ne bude ublažena“, rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao da je vlast „izvršila genocid nad srpskim medijima i uništila slobodne medije“.

„Vi ste zaveli diktaturu i cenzuru u medijima, iako je cenzura zabranjena Ustavom Srbije, koji jemči slobodu mišljenja i izražavanja. O tome da li se ta sloboda jemči i posle izražavanja mišljenja mogu da govore novinar Milan Jovanović, kome je zapaljena kuća, i Ana Lalić, koja je hapšena tokom pandemije, ali ne mogu da govore Slavko Ćuruvija i novinari koji su izgubili živote radeći svoj posao“, rekao je Jovanović.

Jovanović je dodao da poslanici Narodne stranke i drugih opozicionih stranaka „ne zastupaju interese bilo kojih medija, kako to vlast pokušava da predstavi“, nego govore o medijima koji bi trebalo da informišu građane.

„Građani ne traže ni istinu vlasti niti opozicionu istinu, nego traže da budu obavešteni o onome što se stvarno događa u Srbiji, a to ne može da se čuje na javnim servisima i medijima pod kontrolom vlasti. Ranije je već rečeno da ako mislite da normalnu zemlju podignete na temeljima televizije Pink, u srpskoj istoriji bićete obeleženi kao konzilijum doktora koji se protiv kancera borio gradeći groblja“, rekao je Jovanović.

Jovanović je predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću rekao da je „sklepano vodio“ sednicu parlamenta, kao što je „sklepan i dnevni red na kojem su i javni medijski servisi i REM i sudije i Emirati…“.

„Niste imali snage da vodite sednicu u skladu sa Poslovnikom o radu skupštine i niste dozvolili replike iako sam vam predočio dokaze po kojima ste bili obavezni da date repliku“, zaključio je Jovanović.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.