Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website LSV: Sporna bista Hortiju - | K-013 Portal

LSV: Sporna bista Hortiju

ligasocijaldemokrata vojvodine, bista hortiju

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zahteva od Vlade Srbije da uputi oštar protest Mađarskoj zbog postavljanja biste u mađarskom parlamentu lidera fašističke Mađarske i jednom od najodanijih Hitlerovih saveznika admiralu Miklošu Hortiju, navodi se u današnjem saopštenju LSV.

"Nažalost, umesto da se osudi politika rehabilitacije Hortija, čoveka koji je u našoj zemlji proglašen za ratnog zločinca, Srpska pravoslavna crkva (SPC) dodeljuje odlikovanja osobama odgovornim za tu rehabilitaciju", ukazuje LSV.

Kako se podseća, srpski patrijarh Porfirije dodelio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu najviše odlikovanje SPC.

Orbanova politika proteklih godina u potpunosti sledi pravac rehabilitacije Hortija i njegovog režima, napominju iz LSV i dodaju da se njegovo ime veliča, pa se po njemu imenuju ulice, trgovi i podižu mu se spomenici.

Pokolji 63.000 Jevreja u Mađarskoj, ali i hiljade ubijenih Srba, Roma i političkih neistomišljenika na okupiranim teritorijama se ne spominju.

U saopštenju LSV podseća patrijarha Porfirija da je i on iz Čuruga, mesta u kom su Hortijevi fašisti 1942. godine ubili više hiljada njegovih sugrađana, zbog čega je pre dodele odlikovanja Orbanu morao pitati svoje komšije šta misle o tome.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.