Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Narodna stranka: SNS namerava da proda Institut Černi firmi Milenijum tim - | K-013 Portal
narodna stranka, institut jaroslav cerni

Narodna stranka: SNS namerava da proda Institut Černi firmi Milenijum timGradski odbor Narodne stranke Beograd saopštio je danas da "vlast namerava da firmi "Milenijum" tim proda Institut „Jaroslav Černi“.

U saopštenju se ukazuje da je to "jedini državni institut za vodoprivredu u jugoistočnoj Evropi i vodeća naučnoistraživačka organizaciju u oblasti voda, koja se bavi izradama naučnih studija, istraživanjem, projektovanjem, inženjeringom i konsaltingom i u kojoj radi 17 doktora nauka i 13 magistara od ukupno 235 zaposlenih".

"Nedopustivo je da država privatnom kapitalu netransparentnog porekla prepusti tako uglednu i referentnu ustanovu i to firmi ’Milenijum tim’, očigledno bliskoj režimu. Ta firma je angažovana na izgradnji ’Beograda na vodi’, a sada je dobila i 10 miliona evra bespovratne pomoći od države za kupovinu Vranjske banje, dok se pominje i kao izgledni izvođač gradnje beogradskog metroa“, navedeno je u saopštenju.

Narodna stranka je navela da Institut „Jaroslav Černi“ često izdaje pozitivno mišljenje za projekte koje realizuju firme bliske državi, a koje „sva stručna javnost ocenjuje kao loše po čitavu zajednicu“.

"Poslednji takav primer u nizu je studija na osnovu koje su smanjene zone sanitarne zaštite u Makiškom polju kako bi se investitorima omogućila gradnja na vodoizvorištu. Stručna javnost kritikuje tu studiju, a najveći problem je što nisu sprovedena istraživanja, već je zaključak donet na osnovu modela pogodnog za manipulisanje", navedeno je u saopštenju.

Predsednik Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine Aleksandar Andjelković rekao je da je država očigledno odlučila da privatnom kapitalu prepusti u ruke svu kontrolu nad projektima koje namerava da sprovede sada i u budućnosti, i to „gradeći bez saglasnosti javnih preduzeća, sa fingiranim studijama bez istraživanja, na prirodnim dobrima i u zaštićenim zonama“.

"Prodaja Instituta ’Jaroslav Černi’ izaziva zabrinutost i dovodi u pitanje istraživačko delovanje te kuće. Sumnjam da firma poput ’Milenijum tima’ želi da bespovratno ulaže novac u edukaciju doktoranada i drugih stručnjaka koje je ova institucija u prošlosti podržavala“, rekao je Andjelković.

On je dodao da će se "ovaj veoma loš potez države odraziti i na kvalitet projekata koji će se u budućnosti raditi u Srbiji i državama regiona, gde je Institut ’Jaroslav Černi’ bio angažovan".

(Beta)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.