Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Podneta inicijativa za razrešavanje članova Saveta REM, podržalo 50 poslanika opozicije - | K-013 Portal

Podneta inicijativa za razrešavanje članova Saveta REM, podržalo 50 poslanika opozicije

rem, razresenje, opozicija

Deo opozicije u Skupštini Srbije podneo je inicijativu za razrešenje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koju je potpisima podržalo 50 poslanika.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao je da je ključni povod za podnošenje inicijative u tome što su svi članovi Saveta REM osim dvoje, obustavili rad i time kako je rekao, prekršili Ustav i zakone. 
 
"Ustav predviđa pravo na štrajk, ali ono pripada zaposlenima. Pošto članove Saveta REM bira i razrešava Skupštine, oni nemaju status zaposlenih. U REM-u mogu štrajkovati samo oni koji obavljaju stručne i administrativne poslove", rekao je on.
 
Dodao je da je suštinski razlog za podnošenje inicijative u tome što članovi Saveta REM "ne predstavljaju to telo kao nezavisnu već kao instituciju koja je pod uticajem Aleksandra Vučića i njegovog režima". 
 
"REM ne reguliše medije na način da rade u funkciji javnog interesa već to čine u interesu režima i jednog čoveka. Zato je potrebna smena članova Saveta REM-a Skupština na njihovo mesto treba da izabere ljude od integriteta koji su
prepoznati kao stručnjaci u ovoj oblasti", ocenio je predsednik DS. 
 
Lutovac je dodao da poslaničke grupe koje su podnele inicijativu očekuju da ona bude uvrštena u dnevni red skupštinskog zasedanja i da bude predmet rasprave. 
 
Šefica poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić ocenila je da je "zanimljivo" da su članovi Saveta REM stupili u štrajk "baš uoči termina" za dodelu pete nacionalne frekvencije ali i to što su obustavili štrajk samo par sati uoči današnje sednice parlamenta na čijem je dnevnom redu, izmedju ostalog, usvajanje finansijskog plana za REM na narednu godinu. 
 
Inicijativu je podržala i Narodna stranka, kao i poslanici Zeleno-lebog kluba, Ne davimo Beograd i koalicije Zajedno-Moramo. 


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.