Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zelenović traži da Skupština Srbije hitno raspravlja o stabilizaciji poljoprivrede - | K-013 Portal

Zelenović traži da Skupština Srbije hitno raspravlja o stabilizaciji poljoprivrede

nebojsa zelenovic, sednica, stabilizacija poljoprivrede

Šef poslaničke grupe „Moramo – Zajedno“ u Skupštini Srbije, Nebojša Zelenović, zatražio je danas hitnu sednicu Skupštine o merama za stabilizaciju poljoprivrede jer je ona, kako je ocenio, u izuzetno teškoj situaciji.

Zelenović je novinarima u Skupštini rekao da je predlog hitnih mera za oporavak poljoprivrede grupa „Moramo -Zajedno“ uputila i kabinetu premijerke u tehničkom i resornom ministru.

Kazao je da bi Skupština Srbije o paketu hitnih mera za pomoć poljoprivrednicima trebala da raspravlja već u septembru.

„O teškoj situaciji u poljioprivredi govorimo već duže od godinu dana, a kao da smo govorili zidu“, rekao je on opisujući odnos vlasti prema predlozima opozicione grupacije koju predvodi.

Naglasio je da je „vreme za novu poljoprivrednu politiku “ i da je , kako kazao, došlo vreme da se veliki novac uloži u poljorpivredu i izrazio uverenje da u državnom i ostalim budžetima ima dovoljno novca za to.

„Ako ima za Premijer ligu i za stadione, imaće i za poljoprivredu“, rekao je Zelenović.

Rekao je da država sve dugovanje prema poljoprivrednicima treba da isplati u narednih 60 dana i da im time omogući da se pripreme za setvu.

U predlogus mera su i subvencije od 200 evra po hektaru, da se dražava odrekne akciza za gorivo i da se nabavka djubriva regresira sa 200 evra.

Poslanica Jelena Kalajdžić je ocenila da će Srbija, ukoliko se ne preduzmu hitne mere, ostati bez stoke i hrane, te ukazala i na probleme proizvodjača mleka.

Rekla je da su stočari i ranije upozoravali na problem sa mlekom, ali da, kako je kazala, dok su poljoprivrednici prosipali mleko, jedna od vodećih mlekara je na novosadskom sajmu primala priznanje za rad.

„Agrarna poltika mora da se menja“, rekla je ona, te naglasila i da je proizvodjačima mleka neophodno obezbediti subvencije od 15 dinara, u svakom kvartalu.

Predstavnici „Moramo – Zajedno“ su ukazali da se u Srbiji navodnjava veoma malo poljoprivrednog zemljišta, te podsetili da problemi koje donosi klimatska promena neće prestati.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.