Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Bosna i Hercegovina se obavezala da neće okupirati Mesec - | K-013 Portal
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 206

Bosna i Hercegovina se obavezala da neće okupirati Mesecpancevo, beograd, novi sad

Bosna i Hercegovina se obavezala da neće okupirati Mesec ni druga nebeska tela, piše u dokumentu koji je ratifikovan u četvrtak na sednici Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Reč je o Ugovoru o načelima kojima se uređuje delovanje zemalja u istraživanju i korišćenju svemira, kojim se BiH obavezuje, između ostalog, da neće u svemiru koristiti nuklearno naoružanje.

U ugovoru stoji da svemir, uključujući Mesec i druga nebeska tela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahteva za suverenitetom, putem korišćenja, okupacije ili bilo kojim drugim sredstvima."Pravila korišćenja svemirskih resursa mogla bi pričekati, bar dok se ne urede ovozemaljska", izjavio je Mirko Šarović, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Parlamentu BiH.

"Nećemo da kažemo da je ono nebitno i nevažno, ali u ovoj našoj zbilji, stvarnoj životnoj i političkoj, treba dati šansu onim našim životnim pitanjima boljeg života, ekonomije i razvoja kao dominantnim temama. Sve ostalo je margina i smatram da možda nije vreme za pitanje te vrste, ne samo ovo nego i drugih", naveo je Šarović.Većina poslanika koje je Radio slobodna Evropa anketirao u holu zgrade Parlamentarne skupštine BiH, međutim, nije ni znala šta se nalazi u materijalu.

(Tanjug)

Tags: ,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.