Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Da li će cene nekretnina na crnogorskom primorju ove godine biti niže nego ranije? - | K-013 Portal

Da li će cene nekretnina na crnogorskom primorju ove godine biti niže nego ranije?

crna gora nekretnine, cene nekretnina u crnoj gori, crna gora, region

Tokom epidemije korona virusa mnoge industrije su pretrpele veliku štetu, suočivši se sa ogromnim gubicima priliva novca. Situacija u svetu je postala izuzetno zabrinjavajuća, a budućnost veoma neizvesna u mnogim sferama poslovanja.

Prema stručnjacima iz industrije nekretnina, kada je u pitanju cena nekretnina u Crnoj Gori, potražnja je znatno smanjena, zbog čega se očekuje potencijalno smanjenje cena po kvadratnom metru.

Međutim, takva predviđanja su još uvek na nivou pretpostavki, a da li će se tako nešto zaista dogoditi, zavisi od mnogo faktora.

Potražnja stanova u Crnoj Gori manja nego prethodnih godina

Crnogorsko primorje je, dugi niz godina, važilo za jednu od najpopularnijih i najomiljenijih letnjih destinacija u Evropi gde su mnogi stranci kupovali ili zakupljivali apartmane, stanove i kuće.

Kvadrati nekretnina u Crnoj Gori su se kretali do basnoslovnih cifara, pogotovo kada je reč o nekretninama na fenomenalnoj i luksuznoj lokaciji tik uz more ili sa predivnim pogledom na Jadran.

Iako je početkom 2020. godine potražnja bila dosta veća od same ponude, sa pojavom korona virusa, ove godine je slučaj da se situacija obrnula, što znači da je  ponuda nekretnina dosta veća u odnosu na potražnju.

Prema rečima stručnjaka, veoma je izvestan i pad cena kvadrata u narednom periodu od nekoliko meseci određenih nekretnina i lokala u Crnoj Gori.

Očekuje se pad cena nekretnina ukoliko potraje kriza

S obzirom da je pandemija korona virusa u Evropi proglašena u martu mesecu 2020. godine, mnogi su se nadali da ona neće potrajati dugo do leta, kako ugostitelji i vlasnici privatnih smeštaja ne bi izgubili veliki broj očekivanih turista.

Ipak, kako je situacija sa koronom i dalje aktuelna i neizvesna, ne samo u Crnoj Gori, već i u celom svetu, neminovno je da će svakako doći do pada cena nekretnina. Stručnjaci izjavljuju da je kriza usled pandemije možda i najveća do sada, pored velike krize koja se desila 2008. godine.

Takođe, oni tvrde da je sada idealno vreme za kupce da po znatno povoljnoj ceni kupe nekretninu, ali da je velika mana ta što mnogi stranici neće biti u mogućnosti da fizički dođu i vide željene nekretnine, što opet može dosta uticati na to da se sama prodaja nekretnine, na kraju, ne realizuje.

Predviđa se kratkoročan pad cena, dok god traje kriza. Iako se mnogi nadaju da će se stvari brzo vratiti u normalu i da će se cene ponovo podići kao što je to bio slučaj pre pandemije. Međutim, sve je neizvesno i tesno povezano sa trenutnom situacijom u svetu, odnosno dok god traje opasnost od pandemije korona virusa u celom svetu.

Mnoge agencije za nekretnine su obustavile sa radom

Mnoge agencije za nekretnine u Crnoj Gori su obustavile svoj rad jer je tržište nekretnina u ovoj zemlji, zahvaljujući pandemiji korona virusa, gotovo potpuno zaustavljeno, s obzirom da će mnogi provesti leto unutar granica svoje zemlje zahvaljujući turističkim vaučerima.

Po statistikama, mnogi vlasnici stanova i apartmana koji izdaju stanove su već spustili cene za 50% u nadi da će znatno povoljnijom ponudom privući potencijalne turiste. S obzirom na veoma loše trenutno stanje u Crnoj Gori, neke agencije su sasvim prestale sa radom, dok u se druge privremeno zatvorile, očekujući bolja vremena na tržištu.

Iako interesovanje za nekretnine i dalje postoji, loše finansijsko stanje kod mnogih ljudi je ključan faktor zbog čega je sve, za sada, odloženo ili sasvim zaustavljeno.

Odlaganje kupovine nekretnina građana Crne Gore

Posledice korona virusa osetile su gotovo sve privredne grane i mnogi građani Crne Gore su se, takođe, suočili sa finansijskim gubitkom, a neki su potpuno ostali bez posla. Pre pandemije je bio zabeležen određen rast tražnje nekretnina i započetih stambenih kredita, međutim, to je sve stopirano kada je korona bila na vrhuncu.

Stoga, većina onih koji su se interesovali za kupovinu nekretnina pre pandemije virusa,  odlučili su da pričekaju srećnija vremena, dok se njihovo finansijsko stanje ne stabilizuje.

Nedostatak stranaca - znatno manja prodaja nekretnina na primorju

S obzirom da su stranci bili najčešći kupci nekretnina na crnogorskom primorju, a da ih ove godine gotovo nema u zemlji, prodaja nekretnina ove godine na obali je uglavnom samo misaona imenica, a mnogi crnogorski ugostitelji su pesimistični i nemaju velika očekivanja od sezone 2020. godine..

Prema rečima direktora jedne međunarodne kompanije, tržište nekretnina u zemlji je u velikoj krizi, a sva komunikacija sa potencijalnim kupcima se održava putem interneta. Ako se uzme u obzir i zatvaranje međunarodnih granica i veliki broj obolelih od korone u svetu, ovakvo stanje u industriji nekretnina u Crnoj Gori nije iznenađujuće.

(S. S.)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.