Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Hrvatska ukida matični broj građana - | K-013 Portal

Hrvatska ukida matični broj građana

matični broj, osobni broj, hrvatska

Hrvatski sabor danas će raspraviti konačni predlog Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju jer se danom prestanka važenja ovog akta, 1. januara ove godine, prestaju određivati matični brojevi građana.

[quix id='61' name='BANERI BIG'

Državni sekretar u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić izjavio je da se matični broj građana, s prestankom važenja Zakona o matičnom broju, više neće tražiti u službenim evidencijama ni u privatnom sektoru jer je na snazi Zakon o ličnom identifikacijskom broju.

"Matični broj građana više se neće tražiti, kako u službenim evidencijama Hrvatske, tako i u privatnom sektoru (banke i sl). Ovim prestaje određivanje matičnog broja građana i potreba njegova traženja bilo koje javne ili privatne institucije", rekao je Katić tokom rasprave o konačnom predlogu Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju.

Predstavljajući Predlog zakona Katić je podsetio je da je 1. januara 2009. na snagu stupio Zakon o ličnom identifikacionom broju (OIB) kao stalna identifikaciona oznaka ličnog identifikacionog broja, koji korisnici OIB-a koriste u službenim evidencijama, svakodnevnom radu i kod razmene podataka.

S obzirom na to da je OIB ušao u punu primenu, institucije s njegovim korištenjem mogu koristiti i sve ostale podatke koji se nalaze u tom sistemu (lično ime, datum rođenja, prebivalište i sl). Time prestaje potreba za određivanjem matičnih brojeva građana kao pomoćne identifikacione oznake.

Katić kaže da se iz postojećih evidencija neće brisati matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka Zakona o matičnom broju, već će se koristiti za povezivanje i razmenu podataka u slučajevima kada se povezivanje podataka neće moći obaviti korišćenjem OIB-a.

Tokom rasprave poslanici su podržali prestanak važenja Zakona o matičnom broju, ali i upozorili da još uvek postoji veliki broj evidencija koje vode razna tela zasnovana po matičnom broju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.