Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kurti: Nećemo dozvoliti destabilizaciju zemlje - | K-013 Portal

Kurti: Nećemo dozvoliti destabilizaciju zemlje

aljbin kurti, premijer kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da neće dozvoliti destabilizaciju situacije i ponovio da će primena odluka Vlade biti odložena u trenutku kada budu uklonjene sve barikade postavljene na severu.

„U trenutku kada se uklone barikade na severu i uspostavi puna sloboda kretanja, primena dve odluke Vlade odlaže se za 1. septembar 2022. Na severu ima devet barikada i očekujemo da sve budu uklonjene danas tokom dana“, rekao je Kurti na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom.

Kurti je naveo da se odluke Vlade Kosova nikada ne donose na osnovu nacionalnog identiteta.

„Nasilje se neće tolerisati, prekršioci će biti kažnjeni po sili zakona“, rekao je on.

Kosovski premijer je zahvalio američkom ambasadoru Džefu Hoveniju i šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu na otvorenoj komunikaciji i njihovoj ulozi.

„Posebno cenim posvećenost američkog ambasadora, koji je, zabrinut kao i mi, sinoć mnogo doprineo ublažavanju situacije, uvek podržavajući našu državu i vladu, naše odluke i stavove“, rekao je Kurti.

Dodao je da razume zabrinutost evropskih i američkih faktora zbog, kako je rekao, negativnog efekta kampanje dezinformacija na dve odluke, pa su izrazili spremnost da odlože njihovu primenu za 1. septembar čim barikade budu uklonjene.

„Pozivamo medjunarodni faktor, EU i NATO, da osude nasilje i agresiju kriminalnih grupa na severu Kosova koje podstiče i finansira Beograd“, rekao je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja kazao je da zbog dezinformacija u vezi sa odlukama kosovske Vlade, želi da uveri gradjane Kosova, kao i gradjane susedne zemlje, da će ulazno-izlazni dokument zameniti lična dokumenta pri ulasku i izlasku sa teritorije Kosova.

On je naveo da je u sinoćnjem dogadjaju povredjeno 11 gradjana, da su oštećeni neki automobili policije i gradjana od strane „nelegalnih oružanih kriminalnih struktura“.

Ministar unutrašnjih poslova je saopštio da su neke barikade uklonjene, a neke druge počele da se udaljavaju.

„Radimo sa agencijama za sprovodjenje zakona na uspehu ovog procesa. Uveravamo gradjane da se ovaj proces nastavlja u bliskoj saradnji policijskih jedinica. Institucije će u svakom trenutku biti spremne da pomognu gradjanima kojima će biti potrebne dodatne informacije“, rekao je Svečlja.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city