Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mađarska vojska napustila granicu prema Srbiji - | K-013 Portal

Mađarska vojska napustila granicu prema Srbiji

madjarska, vojska, granica srbija

Mađarska je uklonila vojsku sa granice prema Srbiji i čuvanje tog prostora prepustila novoformiranoj policijskoj jedinici nazvanoj pogranični lovci.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, od Nove godine južnu granicu Mađarske umesto oružanih snaga počela je da nadzire nova jedinica pogranične policije koju čini ljudstvo pod ugovorom.

„Završen je sedmogodišnji angažman Vojske Mađarske na čuvanju granice prema Srbiji… Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu i formiranja NATO borbene grupe u Mađarskoj, vojska ima zadatak da štitu svoje istočne granice i pomaže jačanje istočnog krila NATO sa ostalim zemljama saveznicima“, navedeno je u saopštenju madjarskih vlasti.

Državni sekretar ministarstva unutrašnjih poslova Bence Retvari tim povodom je rekao da je prošle godine bilo više od 263.000 pokušaja ilegalnih prelazaka u tu zemlju, da su migranti „sve agresivniji“ i da je u pograničnim napadima povređeno 15 policajaca i 29 vojnika.

Čuvanje granice od iregularnih migracija sa Balkana prepušteno je novim policijskim snagama pod nazivom „Granični lovački puk“ formiranim jula 2022.

Reč je o formaciji koju po ugovoru popunjavaju punoletni građani Mađarske.

Inicijalni plan da puk do septembra 2022. dostigne 2.200 „ugovoraca“ pokazao se kao preambiciozan jer je u oktobru ta formacija brojala oko 800 ljudi.

Prva grupa polaznika prošla je kroz četvoronedeljnu policijsku obuku u avgustu i prikazana je javnosti u septembru.

Popuna nove policijske službe po ugovoru se stimuliše reklamnom kampanjom, povećanjem primanja, ishranom i obezbeđenom zdravstvenom zaštitom u mestima službe.

Prvobitno ponuđena plata od 650 evra bruto u javnosti je kritikovana kao premala, pa su je vlasti u Budimpešti podigle na 1.000 evra.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.