Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Poslanici Đukanoviću dostavili 41 potpis, Mandić: Đukanović pokušao državni udar - | K-013 Portal

Poslanici Đukanoviću dostavili 41 potpis, Mandić: Đukanović pokušao državni udar

crna gora vlada, milo djukanovic

 Poslanici u skupštini Crne Gore obavestili su predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da je postignut politički dogovor da mandatar za sastav vlade bude Miodrag Lekić, dan nakon istekao rok i nakon što je Đukanović danas parlamentu dostavio predlog za skraćenje mandata poslanicima, što je put ka održavanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Uz dopis Đukanoviću dostavljeni su potpisi svih 41 poslanika od ukupno 81 koliko ima u crnogorskom parlamentu.

„Ovim su se stekli uslovi da u skladu sa Ustavom, mandat za sastav sledeće vlade poverite gospodinu Miodragu Lekiću“, navodi se u dopisu poslanika parlamentarne većine Đukanoviću.

Lider i poslanik Nove srpske demorkatije (Nova) Andrija Mandić kazao je da je Đukanović „danas pokušao državni udar“, ali da mu poručuju da povuče predlog za skraćenje mandata skupštini.

„Najnoviji udarac na parlamentarnu većinu, na skupštinu, na izbornu volju je danas zaustavljen potpisima 41 poslanika“, kazao je pokazavši spisak sa potpisima.

Predsednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković je rekao da će 41 poslanik glasati protiv skraćenja mandata skupštini, pa će Đukanovic morati da da mandat Lekiću.

Pozvao je Đukanovića da već danas da mandat Lekiću.

Pravnici u Crnoj Gori različito ocenjuju ono šta se dešava ukoliko se ne izglasa skraćenje mandata – da li se i u tom slučaju ide na vanredne izbore, da li je Đukanović dužan da ipak da mandat Lekiću ili vlada nastavlja da radi u tehničkom mandatu do redovnih izbora za dvije godine.

Problem je i što u Crnoj Gori trenutno Ustavni sud nema dovoljan broj sudija jer kandidati u nekoliko navrata nisu dobili podršku poslanika.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović nije prihvatio predlog da Miodrag Lekić bude mandatar za sastav nove vlade i uputio je skupštini predlog za skraćenje mandata poslanicima, što je put ka održavanju vanrednih parlamentarnih izbora.

U obrazloženju, Đukanović je naveo da mu nisu dostavljeni svi potpisi poslanika, da nisu došli kod njega na konsultacije da nije „stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira vladu koja bi ponudila rešenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.