Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Poslodavac će u Hrvatskoj moći da uđe u stan zaposlenog: Kršenje ljudskih prava? - | K-013 Portal

Poslodavac će u Hrvatskoj moći da uđe u stan zaposlenog: Kršenje ljudskih prava?

hrvatska, zaposleni, poslodavac

U Hrvatskoj se na javnoj raspravi nalazi predlog izmena Zakona o radu, koje između ostalog daju mogućnost poslodavcu da uđe u stan radnika koji radi od kuće.

Prema ovom predlogu, poslodavci će moći da kontrolišu uslove rada zaposlenih koji rade od kuće i posebnim ugovorom će biti određeno kada poslodavac može da ulazi u stan radnika. Takođe, rad od kuće će biti moguć kao stalni ili kao povremen. U slučaju da traje duže od 15 dana u kontinuitetu poslodavac treba da odredi iznos naknade troškova radnika.

Kada je reč o Srbiji, iako je rad od kuće nastavljen i nakon perioda pandemije, Zakon o radu još uvek nije definisao odnos između poslodavca i radnika koji posao obavlja od kuće.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Duško Vuković za Biznis.rs kaže da bi u svakom slučaju trebalo ići ka humanizovanijem i zakonom uređenom radu od kuće.

"Pretpostavljam da će naše kolege iz sindikata u Hrvatskoj reći da dozvola poslodavcu da uđe u stan u kojem radi zaposleni nije u skladu niti sa Ustavom niti sa zakonom. To ne samo da je kršenje radničkih, već i ljudskih prava. Nadam se da tako nešto neće biti dopušteno ni u Hrvatskoj. Jedino što poslodavci treba da omoguće radnicima koji rade od kuće su dobri uslovi rada, kao i tehničke mogućnosti", ističe Vuković.

Smatra da uz razvoj tehnologije poslodavci imaju mogućnost da provere i kontrolišu rad svojih zaposlenih, a da im ne ulaze u stan.

"U redu je da u određenim situacijama kada postoje neki tehnički problemi poslodavac pošalje stručno lice da pomogne zaposlenom koji radi od kuće, ali to samo uz dozvolu i da takva mogućnost bude predviđena ugovorom o radu", ocenjuje Vuković.

Regulacija rada od kuće svodi se samo na dva člana i naš zakon za sada prepoznaje ili da radite u prostorijama poslodavca ili od kuće. Aneksima ugovora poslodavci pokušavaju da taj problem premoste. Međutim, u praksi se dešavaju razne situacije za koje ne postoje adekvatne regulative.

Ako bi poslodavac, na primer, hteo da svoj posao potpuno izmesti i da zaposleni rade samo od kuće, a zaposleni odbije, šta to može da znači za poslodavca, ali i za zaposlenog.

Vuković smatra da bi rad od kuće trebalo definisati zakonom, da se jasno odrede obaveze poslodavaca, kao i radnika, ali da pritom radnik može takođe i u uslovima rada od kuće da ima ista prava kao i za vreme rada u kancelariji.

On dodaje da je, recimo u Švajcarskoj, zakonom o radu definisano da zaposleni od poslodavca može da traži nadoknadu u smislu zakupnine ili rente na stan ako radi u prostoru od 20 kvadratnih metara.

Takođe, nedavno je i holandski parlament odobrio zakon kojim se rad od kuće uvodi kao zakonsko pravo, čime je ta država postala jedna od prvih zemalja koja je zakonom odobrila fleksibilnost rada na daljinu.

Prema pisanju Blumberga, zakon u Holandiji primorava poslodavce da razmatraju zahteve zaposlenih za rad od kuće sve dok im to dozvoljava profesija.

Nadzor zaposlenih koji rade od kuće

Prema rezultatima analize Centra za istraživanje javnih politika, većina poslodavaca u Srbiji ne nadzire rad zaposlenih koji rade od kuće preko posebnih aplikacija (85 odsto), dok se 15 procenata izjasnilo da nadzire rad zaposlenih na ovaj način.

Istraživanje je pokazalo da većina poslodavaca prati rad zaposlenih koji rade od kuće na isti način na koji je to činila i dok su ovi radili u prostorijama poslodavaca. Najveći broj poslodavaca rad zaposlenih prati putem usmenih i pismenih izveštaja koje zaposleni dostavljaju ili unošenjem vremena koje je zaposleni potrošio radom na određenom projektu - koje unosi sam zaposleni.

Takođe, poslodavci nadgledaju imejl korespondenciju zaposlenih, prate korišćenje službenih vozila i telefona, koriste aplikacije za praćenje efikasnosti rada, video nadzor, a deo njih prati i aktivnost zaposlenih na internetu i društvenim mrežama.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.