Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sinod Vaseljenske patrijaršije priznao crkve Severne Makedonije kao Ohridsku crkvu - | K-013 Portal
vaseljenska patrijarsija, crkva severna makedonija, ohridska crkva

Sinod Vaseljenske patrijaršije priznao crkve Severne Makedonije kao Ohridsku crkvuSveti sinod Vaseljenske patrijaršije priznao je crkvu Severne Makedonije, na čelu sa arhiepiskopom Stefanom, za kanonsku i validnu u celom pravoslavnom svetu.

Kako se navodi u saopštenju, koje prenosi Sputnjik, Konstantinopolj priznaje naziv Crkve kao "Ohridska", što znači da je područje njene jurisdikcije samo u granicama Severne Makedonije, i isključuje se upotreba termina "makedonska", kao i bilo koje izvedenice iz tog termina.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi ostavljeno je pravo da reguliše administrativna pitanja sa novom Crkvom u okviru kanonskog poretka i crkvene tradicije, navodi se u saopštenju Vaseljenske patrijaršije.

Kako se navodi, "Sinod je detaljno razmotrio crkvenu molbu Skoplja, kao i molbu vlasti Severne Makedonije, i na ovaj način je iscelio ranu raskola sa pravoslavnom braćom i sestrama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.