Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zajednička železnička stanica na granici Srbije i Crne Gore u Bijelom Polju - | K-013 Portal

Zajednička železnička stanica na granici Srbije i Crne Gore u Bijelom Polju

bijelo polje, železnička stanica

Crnogorska vlada najavila je otvaranje zajedničke železničke granične stanice Crne Gore i Srbije u Bijelom Polju, čime će se, kako kažu, skratiti vreme zadržavanja i potrebne procedure na graničnom prelazu između Crne Gore i Srbije i omogućiti nesmetan protok ljudi i robe, kao i povećanje stepena korišćenja transportnih sredstava.

To se može videti u Programu ekonomskih reformi Crne Gore za period 2023. do 2025. godine, koji je nedavno usvojila vlada.

Taj projekat, kako se navodi, spada u širi kontekst regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, odnosno Transportne zajednice Jugoistočne Evrope i Akcionog plana. Tim dokumentom je, kako se navodi, bila planirana izgradnja zajedničkog železničkog međugraničnog prelaza između Srbije i Crne Gore.

Predložena reformska mjera tretira samo jedan granični prelaz, kao zreliji za realizaciju u odnosu na neke druge (na primer, Tuzi na granici sa Albanijom, koji je takođe deo Akcionog plana), za koje tek treba zatvoriti finansijsku konstrukciju i pokrenuti odgovarajuće procedure nabavki. Ova reformska mera se može posmatrati i kao deo šireg nastojanja da se podstakne koridorski razvoj i skrati vreme prevoza tereta od Luke Bar ka Srbiji, piše u Programu ekonomskih reformi Crne Gore za period 2023. do 2025. godine, preneli su podgorički mediji.

Najavljeno je da su u toku ove godine planirane završne aktivnosti na izvođenju radova adaptacije i rekonstrukcije stanične zgrade u Bijelom Polju, uređenju staničnog trga, pristupa stanici, kao i ugradnja novog osvetljenja na svim kolosecima stanice Bijelo Polje.

U toku 2024. godine planiran je završetak radova, provera svih potpisanih protokola, zatim dislociranje državnih organa obe države i početak rada zajedničke granične stanice Bijelo Polje.

Takođe, za 2025. godinu planirana je puna implementacija rada u stanici, uz davanje predloga za poboljšavanje rada.

Za realizaciju su zaduženi Ministarstvo kapitalnih investicija i Žaleznička infrastruktura Crne Gore.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.