Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Meč Hrvatska - Maroko je četvrti slučaj da se dva tima dva puta sastaju na svetskim prvenstvima - | K-013 Portal

Meč Hrvatska - Maroko je četvrti slučaj da se dva tima dva puta sastaju na svetskim prvenstvima

hrvatska, maroko, fudbal

Fudbalske reprezentacije Hrvatske i Maroka boriće se u subotu za treće mesto na Svetskom prvenstvu u Kataru i biće to tek četvrti slučaj u istoriji da se dva tima dva puta susreću na Mundijalu.

Hrvatska i Maroko su otvorili takmičenje u Grupi F odigravši na stadionu Al Bajt bez pogodaka.

 
Hrvatska je imala posed lopte 65 odsto, ali samo pet udaraca prema golu, od kojih tek dva u okvir. Bez pravih rešenja u napadu i uz nekoliko dobrih intervencija Dominika Livakovića, meč je završen bez golova, podsetila je agencija Hina.
 
Novi hrvatsko - marokanski duel zakazan je za subotu u 16 časova.
 
Dve reprezentacije su se prvi put sastale dva puta 1954. godine na Svetskom prvenstvu u Švajcarskoj, a to su bile Mađarska i Zapadna Nemačka. Mađarska "laka konjica" je u grupi ubedljivo slavila sa 8:3, ali je u finalu poznatom kao
"Čudo u Bernu", Nemačka pobedila sa 3:2.
 
Mađarska je tada bila strah i trepet. Za ilustraciju njihove snage dovoljan je podatak kako su Ferenc Puškaš, Šandor Kočiš, Zoltan Cibor i drugi pre Svetskog prvenstva pobedili Englesku na Vembliju sa 6:3, a potom i sa 7:1.
 
Ta selekcija je do finala imala niz od 32 utakmice bez poraza, a u finalu je nakon svega osam minuta povela 2:0 golovima Puškaša i Cibora.
 
Međutim, Nemci su ubrzo smanjili pogotkom Maksimilijana Morloka, a potom i izjednačili preko Helmuta Rana, da bi šest minuta pre kraja isti igrač pogodio za veliko slavlje.
 
Tako je jedna velika generacija porazom otišla u istoriju. SSSR je dve godine kasnije okupirao Mađarsku, a Puškaš i ostali asovi su prebegli u inostranstvo i nikada više nisu zaigrali zajedno.
 
Osam godina kasnije na Svetskom prvenstvu u Čileu dva puta su igrali Brazil i Čehoslovačka. U grupi je meč završen 0:0 i obe ekipe su ispred Meksika i Španije prošle dalje i potom dogurale do finala.
 
U finalu je Jozef Masopust doveo ČSSR u vođstvo u 15. minutu, ali je Brazil dva minuta kasnije nakon greške do tada sjajnog golmana Viliama Šrojfa, izjednačio preko Amarilda. U nastavku susreta, pobedu Brazilu doneli su Zito (69) i Vava (78).
 
"Dvostruki okršaj" reprezentacija na jednom Svetskom prvenstvu poslednji put je viđen pre četiri godine u Rusiji kada su dva puta snage odmerili Belgija i Engleska i oba puta su uspešniji bili Belgijanci.
 
Belgija je u grupi pobedila Englesku sa 1:0 golom Adnana Januzaja u 51. minutu. Novi duel bio je u borbi za bronzu, a Belgija je slavila sa 2:0. Golove su postigli Toma Menije (4) i Eden Azar (82).


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS