Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mundijal u Kataru na osam stadiona - svi u krugu od 50 kilometara - | K-013 Portal

Mundijal u Kataru na osam stadiona - svi u krugu od 50 kilometara

katar, mundijal, fudbal

Mundijal u Kataru je po mnogo čemu jedinstven, a jedan od faktora koji ga razdvaja od svih prethodnih je i podatak da će se utakmice igrati na osam stadiona u krugu od svega 50 kilometara.

Ujedno, to je najmanji broj stadiona na kojem se igra finalni turnir još od Argentine 1978. godine, gde se igralo na šest stadiona.

Pre četiri godine u Rusiji i osam u Brazilu igralo se na 12 stadiona, u Južnoj Africi na 10, a u Nemačkoj 2006. godine na 12 stadiona.

Prvi put na svim stadionima igraće se bar jedan meč nokaut faze, a zanimljivo većina stadiona biće "rasformirana" posle Mundijala ili će im biti promenjena svrha.

Stadion Lusail - najveći, kapaciteta 80.000 mesta, na njemu će se igrati meč Srbija - Brazil, još pet utakmica grupne faze, po jedan meč osmine finala, četvrtfinala, polufinala i finale. Njegov dizajn inspirisan je svetlošću fenjera i tradicijom arapskog i islamskog sveta, a posle Mundijala na njemu će "nastati" mali grad u kome će biti škole, prodavnice, bolnice.

Stadion Al Bajt - kapaciteta 60.000, dobio je ime po šatorima koji su koristili nomadski narodi u Kataru, a na njemu će se odigrati šest utakmica grupne faze, uključujući i prvi meč između Katara i Ekvadora, kao i po jedan meč osmine finalaaa, četvrtfinala i polufinala.

Međunarodni stadion Kalifa - (45.416) je najstariji u Kataru, a potpuno je renoviran za Mundijal. Na njemu se igralo Svetsko klupsko prvenstvo 2019. godine kada je Liverpul osvojio titulu, a biće domaćin šest utakmica grupne faze, jednog meča osmine finala i meča za treće mesto.

Stadion Ahmad Bin Ali - (44.740) izgrađen je na lokaciji istoimenog starog stadiona, na ivici pustinje, pa ga zovu i Vrata pustinje. Na njemu će se igrati šest utakmica grupne faze i jedan meč osmine finala.

Stadion Al Džanub - (40.000) smešten je u gradu Al Vakra, južno od Dohe, poznat po ronjenju bisera i ribolovu i tradicionalni čamci bili su inspiracija za izgled stadiona.

Na njemu će Srbija igrati protiv Kameruna, plus još pet utakmica grupne faze i jedan meč osmine finala.

Stadion 974 - (40.000) inspirisan je svetskom trgovinom i pomorstvom Katara. Broj 974 je pozivni za Katar, kao i broj od koliko je brodskih kontejnera sastavljen. Posle turnira, stadion će biti potpuno demontiran. Na njemu će se aigrati meč Srbija -Švajcarska, još pet utakmica grupne faze i jedan duel osmine finala.

Stadion Al Thumama - (40.000) - smešten je 12 km južno od Dohe, a njegov kružni oblik simbolizuje tradicionalnu kapu koju su nosili muškarci i dečaci na Bliskom istoku.

Kapa simbolizuje mladost Katara, odrastenje i trenutak kada dečak postaje mjuškarac. Nakon Mundijala kapacitet stadiona biće smanjen za 20.000 meesta. Na njemu će igrati šest utakmica grupne faze i po jdan meč osmine finala i četvrtfinala.

Edukejšn siti stadion - (45.300) - nalazi se u središtu Univerziteta i takođe će psole Mundijala smanjiti kapacitet za 20.000. Biće domaćin šest utakmica grupne faze i po jednom meču osmine finala i četvrtfinala.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.