Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Svih 11 iranskih fudbalera nije pevalo himnu pre početka meča - | K-013 Portal

Svih 11 iranskih fudbalera nije pevalo himnu pre početka meča

iran, fudbal, himna

Svih 11 iranskih fudbalera se uzdržalo od pevanja himne pre početka prve utakmice protiv Engleske na Svetskom prvenstvu u Kataru, saopšteno je u Dohi.

Kapiten Alireza Džahanbahš je nedavno rekao da će igrači zajedno odlučiti da li će pevati ili ne himnu u znak podrške žrtavama protestnog pokreta u Iranu.

Nekoliko iranskih fudbalera je tokom vikenda izrazilo saučešće porodicama ubijenih tokom protesta i solidarnost prema tom protestnom pokretu, koji je na meti represije iranskih vlasti.

Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gde je smeštena u teškom stanju posle hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog „nošenja neprikladne odeće“ i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Demonstracije su kasnije prerasle u pokret protiv iranskih verskih vlasti. Prema podacima nevladinih organizacija nekoliko stotina ljudi ubijeno je u gušenju tih protesta, dok oko 15.000 uhapšeno. Neki uhapšeni su osudjeni na smrt.

To je prva utakmica u Grupi B na prvenstvu. U Grupi B su još i selekcije Velsa i SAD.

Svetsko fudbalsko prvenstvo, koje je u nedelju počelo, trajaće do 18. decembra.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.