Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Bah razočaran odnosom trenera prema Valijevoj posle neuspešnog nastupa - | K-013 Portal

Bah razočaran odnosom trenera prema Valijevoj posle neuspešnog nastupa

tomas bah, kamila valieva, zoi peking

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je danas da je bilo „jezivo“ videti „hladan pristup“ kojim je dočekana mlada ruska klizačica Kamila Valijeva, posle nastupa na kome nije uspela da osvoji novu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Valijeva je u četvrtak zauzela četvrto mesto u umetničkom klizanju u pojedinačnoj konkurenciji. Ona je bila vodeća posle kratkog programa, ali su veliki pritisak i afera s njenim doping slučajem ostavili traga pa je 15-godišnja klizačica tokom slobodnog programa napravila nekoliko grešaka i na kraju ostala bez medalje.

Kada je završila nastup, od trenera Eteri Tutberidze nije dobila ni zagrljaj ni utehu, iako se videlo da je Valijeva na ivici suza, već je usledilo pitanje: „Zašto si prestala da se boriš?“, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

„Kada sam video kako ju je najbliža pratnja dočekala nečim što se činilo kao ogromna hladnoća, bilo je to jezivo videti. Umesto da je uteše, umesto da pokušaju da joj pomognu“, rekao je Bah.

Tutberidze je zagrlila Valijevu dok su čekali ocene, ali joj je pre toga postavila pitanja: „Zašto si odustala? Objasni mi, zbog čega?“.

Bah je rekao da je bio „vrlo, vrlo uznemiren“ onim što je video dok je gledao takmičenje na televiziji.

„Sve ovo mi ne uliva mnogo poverenja u njenu najbližu pratnju, ni u pogledu onoga što se dešavalo u prošlosti niti što se tiče budućnosti. Kako postupati, kako se obratiti, kako se ponašati prema maloletnom 15-godišnjem sporisti pod tako očiglednim psihičkim stresom“, naveo je Bah.

Svetska antidoping agencija (WADA) vodi istragu protiv Valijeve, koja je 25. decembra na državnom takmičenju bila pozitivna na trimetazidin. Pod istragom je i njena pratnja, uključujući i trenere, lekare i ostale odrasle osobe.

Valijeva je u Pekingu osvojila zlato u ekipnoj konkurenciji, ali medalje neće biti dodeljene dok se ne završi istraga.

Potpredsednik ruske Vlade Dmitrij Černišenko rekao je da su Bahove izjave razočaravajuće i neprikladne.

„Duboko smo razočarani kada vidimo da predsednik MOK plete sopstveni izmišljeni narativ o osećanjima naših sportista, a onda ih javno predstavi kao glas MOK. To je neprikladno i pogrešno. Pobedili ili izgubili, mi znamo da naši sportisti pobeđuju svet, oni to i rade“, naveo je Černišenko.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS