Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pančevac Marko Milanović dobio zvanje vicešampiona Evropskog školskog kupa u šahu - | K-013 Portal

Pančevac Marko Milanović dobio zvanje vicešampiona Evropskog školskog kupa u šahu

marko milanovic, sah, evropski skolski kup, crna gora

Na Cetinju u Crnoj Gori održan je Evropski školsku kup u šahu u trajanju od punih 10 dana. Odziv učesnika je bio rekordan, a učestvovali su najbolji mladi šahisti iz više evropskih država, takođe i veća grupa iz Indije koja se borila pod zastavom Engleske.

Višestruki kadetski i školski prvak Srbije 14-to godišnji FIDE majstor šaha Marko Milanović dobio je poziv da predstavlja svoju zemlju na ovom prestižnom maratonskom takmičenju koje se sastojalo od 3 različita uzastopna turnira, po sva 3 tempa igre: standard, rapid i blitz.

Mladi pančevac je mlađi u klasi do 15 godina, a dodatna otežavajuća okolnost je što je organizator tu klasu spojio sa najstarijom do 17 godina, što je dovelo do toga da za protivnike većinom ima momke 3 godine starije od njega.

Uprkos tome, Marko je za svoj grad i svoju zemlju ponovo postigao izvanredan rezultat: na standard turniru rangiran je kao četvrti, na rapid turniru osvojio je čisto prvo mesto, a briljirao je onda kada je najvažnije: na poslednjem odlučujućem blitz turniru sa 13 poena iz 14 partija i cela dva poena ispred drugoplasiranog, osvojio je ubedljivo prvo mesto u najjačoj grupi do 17 godina.

Pravila su postavljena tako da ukupnog pobednika određuje što manji zbir pojedinačnih turnirskih plasmana a u slučaju da je zbir jednak, dodatni kriterijum je plasman na standard turniru. Marko i još jedan takmičar su jedini ostvarili zbir rezultata 6, a po dodatnom kriterijumu mladom pančevcu je pripala srebrna medalja i bogate robne nagrade.

Time je FIDE majstor Marko Milanović dobio zvanje vicešampiona Evropskog školskog kupa.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.