Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Snoubord trener iz Niša osvojio Kineze paraolimpijskim medaljama - | K-013 Portal

Snoubord trener iz Niša osvojio Kineze paraolimpijskim medaljama

snoubord, paraolimpijske igre, jurica stankovic

Višestruki državni državni prvak Srbije u snoubordu i uspešni trener Nišlija Jurica Stanković postao je ovih dana miljenik kineske nacije pošto su njihovi paraolimpijci koje trenira osvojili četiri medalje u snoubordu na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu.

Kineski paraolimpijci su u snoubord krosu osvojili zlato, srebro i dve bronzane medalje, a očekuje se da već za dva dana zbirku medalja uvećaju jer im predstoji takmičenje u banked slalomu.

Stanković je za agenciju Beta rekao da su Kinezi zaista oduševljeni rezultatima svojih snoubordera jer u tom sportu nikada do sada nisu osvojili nijednu medalju.

„Prvi put se sada na jednoj Paraolimpijadi dogodilo da u finalnoj trci budu četiri takmičara iz jedne zemlje. Upravo su to uspeli snouborderi iz Kine“, izjavio je Stanković.

Prema njegovim rečima, uspeh kineskih takmičara predstavlja veliko iznenađenje za sve učesnike Paraolimpijskih igara, jer protekle dve godine koliko ih on trenira nisu učestvovali ni na jednom međunarodnom takmičenju.

„Očekivao sam medalje jer smo protekle dve godine zajedno uložili mnogo rada, a kineski sportisti su veoma talentovani i posvećeni tome što rade. Međutim, medalje predstavljaju izenanđenje za sve ostale jer je ovde  konkurencija veoma jaka“, istakao je Stanković.

On je dodao da je na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu mnogo dobrih takmičara iz Kanade, SAD, Švajcarske, Austrije i Italije i drugih zemalja koje dominiraju u zimskim sportovima.

„U banked slalomu će se recimo za medalje boriti više od 80 snoubordera iz 21 zemlje. Na Paraolimpijadi je skoro 600 takmičara, a Kinu predstavlja 96 sportista. U snoubord timu koji treniram je njih 17. Nažalost, naša zemlja nema ni jednog takmičara na Paraolimpijadi“, izjavio je Stanković.

Prema njegovim rečima, priprema za Paraolimpijske igre u Pekingu bio je kineski državni program i ozbiljno su se potrudili da svojim sportistima obezbede sve uslove za treninge i ostvarivanje dobrih rezutlata.

On je dodao da su svi takmičari u tom programu bili potpuno posvećeni treninzima.

„Skoro dve godine niko od njih nije bio kod kuće. Bili su to samo meseci treninga. Meni je bilo omogućeno da putujem po Kini i da obiđem više desetina skijališta kako bih odabrao ono koje najviše odgovara za pripreme i ima staze najsličnije onim koje su i na Paraolimpijadi. Pripreme su nam zaista bile kao na ‘drugoj planeti’ „, kazao je Stanković.

Istakao je da sportisti imaju sjajne uslove u olimpijskom selu, kao i na samim borilištima.

„Olimpijsko selo je zaista luksuzno napravljeno, smeštaj i hrana su odlični, volonteri su na svakom koraku, organizacija je besprekorna. U kompleksu gde su smešteni takmičari su i prodavnice, banka, pošta, osećate se kao da ste u malom gradu“, rekao je Stanković.

Kineska država je, dodao je Stanković, od početka pandemije korona virusa uvela stroga pravila i ta pravila važe i u olimpijskom selu.

„Maske su obavezne svuda, a ne možete da odete na borilište pre testiranja. Testiranje je svakoga jutra od 8 do 10 časova. Ukoliko neko propusti testiranje toga dana ne može da se takmiči“, izjavio je Stanković.

Prema njegovim rečima, na Paraolimpijskim igrama iz Srbije su još samo i Dimitrije Lazarovski koji je direktor razvoja u Svetskoj skijaškoj federaciji i Denis Pavlović koji je u Međunarodnom paraolimpijskom komitetu bio zadužen za ceremoniju otvaranja.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.