Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Analitičari: Nema objašnjenja za dokapitalizaciju Er Srbije, to je klasična subvencija - | K-013 Portal
er srbija, dokapitalizacija

Analitičari: Nema objašnjenja za dokapitalizaciju Er Srbije, to je klasična subvencijaDržava kompaniji Er Srbija kroz novu dokapitalizaciju uplaćuje nešto više od 15 miliona evra.

Kako piše N1, stručnjaci kažu da objašnjenja za taj potez nema, ali su uvereni da je reč o klasičnoj subvenciji, koja samo tako nije predstavljena.

Predstavljaju je kao uspešnu. Neretko je opisuju kao kompaniju koja državi donosi mnogo novca i koja je zaslužna za priliv velikog broja turista u Srbiju. Poznata je i po tome što malo malo – pa dobija finasijsku pomoć države. Za manje od dve godine za Er Srbiju dogovorena je druga dokapitalizacija.
 
"Nećemo saznati verovatno zašto je stvarno urađena ova dokapitalizacija, sigurno nije da bi se povećao kapital kompanije, sigurno nije da bi država stekla malo više, jer ima već dosta u toj kompaniji - preko 80 odsto, tako da verovatno je to neki vid pomoći za koji nije želeo da se vidi da je to subvencija već je to provučeno kroz dokapitalizaciju", kaže Goran Radosavljević, profesor Fakulteta FEFA.
 
"Zaključak Vlade kojim je doneta odluka o ovoj dokapitalizaciji od nešto više od 15 miliona evra nije javno dostupan, dostupno je na sajtu APR-a među objavljenim dokumentima Er Srbije. Dostupne su dve odluke Skupštine akcionara – jedna se odnosi na dokapitalizaciju, druga se odnosi na ukidanje prava preče kupovine drugom akcionaru Etihad ervejsu", ističe Daniela Ilić Krasić, novinarka portala N1.
 
Prvu pomoć od 100 miliona evra kroz dokapitalizaciju Er Srbija je od države dobila 2020. Uprkos tome, kompanija je iste godine ostvarila gubitak od nešto više od pet milijardi dinara. Minus u kasi imala je i godinu dana kasnije. Tada je gubitak bio dve milijarde dinara.
 
"Pre pandemije Er Srbija je poslovala pozitivno – 2019. ona beleži nešto više od devet miliona evra profita, međutim, te godine je dobila državnu pomoć od dvadesetak miliona evra. Neke analize pokazuju da je u tih nekih pet godina pre pandemije država u Er Srbiju iz budžeta ulila oko 200 miliona evra", kaže Ilić Krasić.
 
Kroz pojedine pomoći država je uvećavala svoje vlasništvo u samoj kompaniji koje je trenutno 81,97 odsto. Zahvaljujući drugoj dokapitalizaciji – vlasništvo Srbije se uvećava na 83,58 odsto. Profesor fakulteta FEFA Goran Radosavljević
kaže da nije za to da država preuzme kompaniju u potpunosti, jer bi mogla da doživi sudbinu EPS-a. Kaže i da Er Srbija mora što pre da se skine sa državnog budžeta.
 
"Jer ta navika kad znate da će država da vam doda kad vam nešto zafali vas i ne tera nešto preterano da budete tržišno orijentisani. U tom smislu bih ja voleo da se kompanija tržišno orjentiše i da počne da bude profitabilna i da je to značajno za sve nas", naglašava Radosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.