Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website ASNS: Minimalna cena rada da se uveća već od septembra - | K-013 Portal
asns, minimalna cena rada

ASNS: Minimalna cena rada da se uveća već od septembraAsocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) zahteva da minimalna cena rada bude veća već od septembra 2022. godine. Oni traže da minimalna zarada iznosi najmanje 50.000 dinara neto, navodi se u saopštenju.

Minimalna zarada od 50.000 dinara omogućila bi medijalnu zaradu od oko 80.000 dinara kojom bi, pre svega, tokom najavljene kritične zime, bio obezbeđen barem minimum socijalne sigurnosti za više od 50 odsto zaposlenih i njihovih porodica, navodi se u saopštenju.

"ASNS još jednom upozorava i Vladu i reprezentativne sindikate i poziva da se, u ovo teško i nepredvidivo vreme, uozbilje i kroz minimalnu zaradu obezbede barem minimalnu, elementarnu socijalnu sigurnost za većinski deo radnika i građana Srbije", ističe ASNS.

Uvećana minimalna cena rada 2022. godine ublažila bi samo delimično uticaj sve skuplje hrane.

Šta u stvarnom životu radnicima donosi nova minimalna cena rada 2022. godine kada su cene povrća povećane 30 odsto, mesa 17 odsto, mleka 18 odsto, i samo čekaju odmrzavanje pa da nastave sa divljanjem, kada za grejanje stana od 60 kvadrata za sledeću zimu treba namanje 100.000 dinara ako se greje isključivo na jeftinu struju, 140.000 za lož ulje, o ceni peleta i uglja da ne govorimo pošto ih i nema u prodaji, navodi sindikat.

"Projektovana porošačka korpa približava se iznosu od 100.000 dinara i praktično nema proizvoda ili usluge koji drastično ne poskupljuju. I potpuno je jasno da se teret krize ponovo svaljuje na radnike i to one najsiromašnije. Sva pozivanja na statistiku i procente padaju u vodu pred elementarnom činjenicom da sa 40.000 dinara porodica može da preživi, uz rigoroznu štednju, najviše pola meseca", ističe ASNS.

Pored "velikih tema" kao što su Zadruga 6, ko peva na roštiljijadi i drugih od suštinske važnosti za život ove nacije, utvrđivanje nove minimalne zarade prolazi gotovo nezapaženo kao da od novog iznosa, praktično, ne zavisi život najmanje četiri miliona građana ove Zemlje. Pregovori su, i ovoga puta, svedeni na puku formu i 1. septembra utvrdiće se minimalna zarada u iznosu od 40.000 dinara neto, kao što je predsednik Srbije najavio, navodi ASNS.

U uslovima našeg kao ukazuje ovaj sindikat, "potpuno nefunkcionalnog socijalnog sistema – gotovo polovina građana Srbije živeće u siromaštvu".

Sindikat zahteva da minimalac bude najmanje 50.000 dinara neto i da se primenjuje već za isplatu septembarskih plata. To bi, kako se objašnjava, omogućilo da polovina zaposlenih prima platu do 80.000 dinara (takozvana medijalna zarada).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.