Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Carina Srbije: Neosnovano smo na udaru medija kao odgovorni za uvoz viršli zaraženih bakterijom - | K-013 Portal

Carina Srbije: Neosnovano smo na udaru medija kao odgovorni za uvoz viršli zaraženih bakterijom

uprava carina, virsle

 Uprava carine Srbije saopštila je danas da se neosnovano našla na udaru pojedinih medija kao jedna od odgovornih službi u lancu bezbednosti hrane, povodom uvoza viršli, zaraženih bakterijom listerija.

„U skladu sa Zakonom o veterinarstvu uvoz i provoz životinja, proizvoda životinjskog porekla, hrane životinjskog porekla, hrane za životinje, lekova i medicinskih sredstava za upotrebu u veterini i pratećih predmeta, podleže obaveznoj veterinarsko-sanitarnoj kontroli na granici i nisu sastavni deo Uprave carina“, naveli su.

Podsetili su da carina ne može da preduzme ništa, pre nego što granični veterinarski inspektor utvrdi da nema veterinarsko-sanitarnih smetnji za uvoz takve robe.

Uprava carine je podsetila da može da odobri pošiljke koje su odobrene veterinarsko-sanitarnom pregledu isključivo na osnovu dokumenta koji je potvrdio i izdao granični veterinarski inspektor.

Ministartvo poljoprivrede Srbije objavilo je juče da je sistem za brzo obaveštavanje EU (RASFF) obavestio da je proizvod u tipu barene kobasice, brenda „Wudy“ uvežen iz Italije kontaminiran bakterijom listerija, nakon čega je kompanija za uvoz u Srbiju Silbo dala nalog da se momentalno iz maloprodaje povuku ti proizvodi.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.