Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Drakulić: CENA STRUJE za privredu SKUPLJA 100%, sve to platiće građani - | K-013 Portal
zoran drakulic, cena struje, privreda, srbija

Drakulić: CENA STRUJE za privredu SKUPLJA 100%, sve to platiće građaniVlada Srbije predložila je EPS-u da cena struje za privredu, do kraja ove godine, bude 95 evra za megavatsat. Predsednik srpskog poslovnog kluba “Privrednik” i vlasnik “Point grupe” Zoran Drakulić za N1 kaže da je država “nagradila” privrednike poskupljenjem struje za 100 odsto.

“Ja to vidim prevashodno kao političku odluku, mi privrednici kao da ne koristimo istu struju koju koriste građani i ove godine, evo, to nam je nagrada, pošto i tako imamo probleme na sve strane, država nas je opet nagradila time što nam je ove godine digla struju 100 posto što je verovatno jedinstveno u regionu da se tako nešto dešava“, kaže Drakulić.

Cena struje za privredu tolika zbog uvoza

Ukazuje da smo došli situaciju da u najgore vreme uvozimo struju i “ko će to drugi da plati nego privreda”.

“To je samo na prvi pogled, to će sve građani da plate kroz proizvode koje mi proizvodimo i plasiramo na tržište. Nećeš da platiš kod kuće, ali ćeš da platiš na pijaci i u radnji“, objašnjava Drakulić.

Problem ako restrikcije budu “kačile” i privredu
Uveren je i da će restrikcija električne energije biti, ali da će država biti najviše na gubitku ukoliko restrikcije obuhvate privredu.

„Biće verovatno neke minimalne restrikcije. Nadam se da su dovoljno odgovorni da te restrikcije budu minimalne i u ono vreme kada najmanje i koristimo struju. Nadam se da neće biti restrikcija privredi, jer to onda može da dovede do dodatne katastrofe. Pogotovo, recimo, u mojoj firmi mi proizvodimo više struje nego što uzimamo iz sistema i ako dođe do prekida struje, više će da izgubi država nego mi, ali izgubićemo i mi time što ne možemo da proizvodimo svoje proizvode“, poručuje predsednik “Privrednika”.

Vlada Srbije je donela zaključak kojim preporučuje Elektroprivredi Srbije (EPS) da kupcima na komercijalnom tržištu, odnosno privredi, električnu energiju od 1. septembra do kraja ove godine prodaje po ceni od 95 evra po megavat satu (MWh) bez PDV.

Dosadašnja cena električne energije za privredu je bila 75 evra po MWh, a novu cenu je predložilo ministarstvo privrede.

U zaključku vlade je navedeno da preporuka i da kupcima koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje cena električne energije posle 1. septembra bude 123,5 evra po MWh, bez PDV.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.