Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website EMS: Građani u Nišu fizički sprečili gradnju dalekovoda - | K-013 Portal
ems, nis, protest

EMS: Građani u Nišu fizički sprečili gradnju dalekovodaGrupa građana iz naselja Brzi Brod u Nišu danas je fizički sprečila izvođače radova na gradnji dalekovoda od trafo stanice "Niš 2" do trafo stanice "Niš 6" da pristupe gradilištu.

U saopštenju Elektromreže Srbije (EMS) je navedeno da su građani "neovlašećeno i nezakonito" postupili i da njihovi zahtevi za prekid ili radikalnu izmenu tog projekta nemaju "niti tehničko, niti ekonomsko opravdanje".

 
Prihvatanje zahteva meštana, dodali su, bilo bi u potpunoj suprotnosti sa dužnostima i zakonskim obavezama EMS kao operatora prenosnog sistema.
 
"Možemo da razumemo zabrinutost pojedinih stanovnika Brzog Broda, ali ih još jednom uveravamo da od ovog dalekovoda neće imati štetu, već korist - kako oni, tako i njihovi sugrađani u ostalim delovima Niša", navedeno je.
 
U tom preduzeću su saopštili da se radi o značajnom elektroenergetskom objektku koji se gradi po najsavremenijim svetskim standardima.
 
Takođe su podsetili da se ta vrsta dalekovoda nalazi svuda u Srbiji i u svetu i njima se napajaju sve distributivne transformatorske stanice naponskog nivoa 110 kilovolti, kojih u Srbiji ima više od 150.
 
"Ovi dalekovodi, u skladu sa zakonskim i tehničkim standardima i normativima, mogu da prelaze i preko objekata i ogroman je broj takvih objekata u svim gradovima Srbije. U slučaju predmetnog projekta ne postoji ni jedan prelaz dalekovoda preko objekata", istaknuto je u saopštenju.
 
U EMS objašnjavaju da su, iako se ne radi o prelazu kroz stambene zone, već prolazu kroz zelene površine, korišćene referentne vrednosti kao za zone pojačane osetljivosti.
 
Navedeno je da će visina stubova biti i preko 30 metara, tako da će provodnici biti minimalno na 14 metara, iako po normativima mogu biti osam metara iznad zemlje.
 
"Potpuna usaglašenost projekta sa zakonima, standardima i normativima zaštite životne sredine potvrđena je i Studijom o proceni uticaja na životnu sredinu i kompletnom procedurom koja je pratila njeno usvajanje", kazali su u EMS.
 
Završetak gradnje dalekovoda će, dodali su, ne malom broju gradjana omogućiti da budu priključeni na distributivnu mrežu, a svako odlaganje realizacije projekta značilo bi ugrožavanje elektroenergetskog sistema, naročito kada se uzme u
obzir teška energetska situacija u čitavoj Evropi i zimski period koji dolazi.
 
Zbog početka gradnje dalekovoda snage dva puta 110 kilovolta, više od 1.000 stanovnika niškog naselja Brzi Brod protestovalo je minulog vikenda, a novi protest najavili su za sutra u 18 časova.
 
Meštani traže da se trasa dalekovoda ili izmesti ili da kroz njihovo naselje prolazi podzemno. Najavili su proteste sve dok njihov zahtev ne bude usvojen, jer, kako su kazali, ne žele da njihova deca i oni budu izloženi zračenju.
 
Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski poručila je građanima da dalekovod mora biti izgrađen tako kako je projektovan, ali da grad može da im izađe u susret izgradnjom novog parkića ili novih sportskih terena, van trase dalekovoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.