Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Farmerima najavljeno da će cena mleka u otkupu još da pada - | K-013 Portal

Farmerima najavljeno da će cena mleka u otkupu još da pada

cena mleka u otkupu

Za godinu dana čak 1. 408 gazdinstava manje podnelo je zahtev za premiju za mleko, što je isto vremeno i oko 18 miliona litara mleka manje koje se našlo na tržištu u istom periodu. Poznavaoci tržišta ističu će se ova situacija nastaviti, posebno posle najava pojedinih velikih mlekara da će sniziti cene.

Portal „Agropres”, koji je nedavno objavio da je „Imlek” pod brendom „moja kravica” prodavao i poljsko mleko, izneo je ovaj podatak pozivajući se na statistiku koju vodi Ministarstvo poljoprivrede.

–Danas u otkupu, dnevno imamo oko 200 tona manje sirovog domaćeg mleka nego 2021.– ističe taj portal koji je poredio količine premiranog mleka, broj grla koja su ostvarila pravo na premiju kao i broj gazdinstva koja su dobila premije u drugom kvartalu 2021. i istom periodu prošle godine. Kupci razočarani, sumnjaju u poreklo mleka na rafovima

Inače, stanje na tržištu mleka izazvalo je veliku pažnju javnosti, a čitaoci „Politike” izrazili su razočaranje zbog činjenice da se uz domaće na policama nalazi i uvozno mleko. Neki od njih, komentarisali su i da odavno sumnjaju u kvalitet ali i to da se u radnjama nalaze i proizvodi napravljeni od mleka u prahu jer je uvoz značajno uvećan.

Neki od njih kažu i da se to može videti i po drastičnom padu prerade u pojedinim mlekarama od kada su privatizovane.

Farmer sa kojim smo juče razgovarali, inače veliki proizvođač, otkrio nam je kakao im je nedavno iz mlekare sa kojom posluju najavljeno da će cena u otkupu biti za 13 dinara manja, po litru, do kraja marta.

–To je užasno i to je kraj. Posebno sada kada smo u problemu s hranom. Cena u centralnoj Srbiji je trenutno jača nego u Vojvodini. Brže bolje su se setili da je ta naša cena u otkupu trenutno veća nego u EU. Pošto sada plaćaju pristajno. A kako se nisu setili da je podignu kada su šest godina sirovinu plaćali mizarno i doveli nas do ivice bankrota– pita naš sagovornik.

U Srbiju je u prvih 11 meseci prošle godine uvezeno mleka i mlečnih proizvoda za više od 166 miliona evra, najviše iz Nemačke i Poljske.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.