Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Galetin: Srbija će imati dovoljno ulja za sebe i za izvoz - | K-013 Portal
galetin, ulje

Galetin: Srbija će imati dovoljno ulja za sebe i za izvozU Srbiji se kao i u svetu beleži pad proizvodnje suncokreta, ali će naša zemlja imati dovoljno ulja i za svoje potrebe i za uvoz, izjavio je danas agroekonomski analitičar Žarko Galetin.

Dodao je da će prinos suncokreta biti umanjen ali je kao povoljnu okolnost naveo to što smo ove godine imali rekordno velike površine pod ovom kulturom.

"Imaćemo dovoljno za domaće potrebe, nešto i za izvoz, a koliko ćemo moći da izvezemo, znaćemo kada se žetva završi. Verovatno stotinjak hiljada tona" , rekao je Galetin za RTS.

Istakao je da se značajan pad proizvodnje suncokreta osetio u celom svetu, što zbog suše, što zbog rata u Ukrajini i naveo da ukupna svetska proizvodnja iznosi oko 50 miliona tona, što je za oko 12 odsto manje od uobičajene proizvodnje.

Galetin je kazao da je jedino rešenje da svet ne strahuje od toga da li će imati dovoljno ulja da se povećaju poljoprivredne površine pod suncokretom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.