Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Gas iz Turskog toka u Srbiji u drugoj polovini godine - | K-013 Portal
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 206

Gas iz Turskog toka u Srbiji u drugoj polovini godinepancevo, beograd, novi sad

Prve količine gasa iz Turskog toka poteći će kroz magistralni gasovod u Srbiji u drugoj polovini godine, najverovatnije u oktobru, kada počinje sledeća gasna sezona, najavio je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Završeno je polaganje cevi duž gasovoda u našoj zemlji od 403 kilometara, rekao je Antić Tanjugu i dodao da je ostalo da se završe merne stanice i velika kompresorska stanica u okolini Žabara, koja treba da obezbedi punu funkciju gasovoda.

Antić očekuje da kompresorska stanica kod Žabara bude gotova u drugoj polovini godine.

Objasnio je da će tako po puštanju kompresorske stanice u Bugarskoj i pomenute stanice u Srbiji biti obezbeđen neophodan pritisak da bi taj gas nastavio da teče ka Mađarskoj i dalje do centralno-evropskih gasnih skladišta.

„Kao što smo planirali, prošle godine završili smo polaganje cevi od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom. Reč je o projektu koji je realizovan izuzetnom dinamikom, s obzirom na to da su prve aktivnosti počele krajem aprila 2019. i već u decembru položeno je bilo 403 kilometra cevi”, naveo je on.

Kako kaže, malo ko je u to verovao, ali je sve realizovano zahvaljujući dobroj organizaciji i uz učešće velikog broja srpskih kompanija.

„Srbija je spremna. Zbog kašnjenja u Bugarskoj sa početkom radova, očekuje se da će oni radove završiti polovinom godine. Tako da se očekuje da u drugoj polovini godine odnosno od početka sledeće gasne sezone, koja počinje u oktobru, krenu prve količine gasa iz Bugarske za Srbiju”.

Dodaje da će Mađarska dobiti taj gas nešto kasnije, nakon izgradnje kompresorskih stanica na svojoj teritoriji.

(Foto: Tanjug)

Tags: ,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.