Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Gde sve postoje nalazišta zlata u Srbiji? - | K-013 Portal

Gde sve postoje nalazišta zlata u Srbiji?

nalazista zlata u srbiji

Pre nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je građanima da je u jednom od najsiromašnijih delova Srbije pronađeno jedno od 80 najvećih nalazišta zlata na teritoriji naše zemlje.

Ovo bi moglo biti nalazište u Jugoistočnoj Srbiji, blizu granice sa Bugarskom i Makedonijom gde je kanadska istraživačka firma Medgold risorsis pronašla određene indikatore da ima zlata i to oko 19 tona.

Polovinom ove godine Medgold je otkupio 51 odsto prava na Projekat Tlamino od firme Fortuna silver majns za oko tri miliona dolara.

Prema podacima iz geoloških istraživanja na području Srbije nalazi se oko 200 lokacija sa rezervama zlata koje dostižu oko 600 tona plemenitog metala, piše Danas.

Ipak, za sada se zlato kopa na dve lokacije. Najveće nalazište zlata nalazi se u okolini Bora i vadi ga kineski Ziđin iz ležišta rudnika u Majdanpeku, Velikom Krivelju, Cerovu, Borskoj reci i najvećem od svih rudniku Čukaru Peki, koji je otvoren prošle godine.

Ovo su pre svega rudnici bakra, a rudu bakra često prate zlatne žile.

I pored toga istraživanja koja je uradila još američka kompanija Friport Mekmoran zajedno sa kanadskom firmom Reservoar minerals pokazivala su da se u zlatnoj žili Čukaru Peki nalazi oko 98 tona rude zlata, mada kasniji izveštaji govore o 81 toni zlata.

Kanadsku kompaniju su kasnije kupili Kinezi čime su preuzeli eksploataciona prava ovog ležišta.
Jedini pravi rudnik isključivo zlata bio je Blagojev kamen kod Majdanpeka koji nije u eksploataciji već više od 20 godina.

Nedavno je pokrenuta priča i o nalazištu Potaj Čuka – Tisnica kod Žagubice gde je pronađeno ležište teško oko 19 tona rude zlata.

Ovde prava ima firma Avala resorsiz koja s enalazi u vlasništvu kanadske kompanije Dandi prešs metals.

Osim u rudnicima stotinama godina avanturisti zlato ispiraju i u nanosima reka Pek i njenih pritoka Todorove reke, Čubera, Brodice, Gložana, Vlasine, Nere i Rasine.

Istočna Srbija nalazi se na Timočkom magmatskom kompleksu koji je deo jednog od najvećih metalonosnih pojasa na svetu – TMB (Tethyan Metallogenic Belt) koji se prostire od Evrope preko Anadolije do Irana i koji sadrži bogata ležišta rude bakra i zlata.

Osim u okolini Bora i Majdanpeka, zlato se trenutno izdvaja i u rudniku Lece kod Medveđe, ali to je primarno rudnik olova i cinka.

Nešto manje rezerve zlata nalaze se u Zapadnoj Srbiji, sveukupno oko 27 tona.

Početkom godine prava za istraživanje zlata data su i u jugozapadnoj Srbiji na obroncima planine Rogozne, na obroncima Golije.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.