Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Gradska uprava Novog Pazara zatražila od banaka ponude za kredit za finansiranje rashoda - | K-013 Portal

Gradska uprava Novog Pazara zatražila od banaka ponude za kredit za finansiranje rashoda

novi pazar, zaduzivanje, bankrot

Grad Novi Pazar uputio je javni poziv bankama da im dostave ponude za dugoročni kredit za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda u iznosu od 180 miliona dinara, objavio je danas radio Sto plus.

Rok za dostavljanje ponuda je 7. oktobar, a kredit će biti uzet od banke koja ponudi najmanju kamatu.

Iako se navodi da je u pitanju dugoročni kredit, iz dokumentacije se vidi da je rok otplate tri godine, a lokalna samouprava od banaka očekuje da ponude grejs period od 12 meseci.

Sredstva obezbedjena zajmom, kako je najavljeno, Gradska uprava planira da iskoristi za investiciono održavanje gradskih saobraćajnica, vodovodne i kanalizacione mreže.

Ukupno kreditno zaduženje Novog Pazara iznosi 196,7 miliona dinara, pa bi uz novi zajam dostiglo 376,6 miliona dinara, odnosno, 11,5 odsto ostvarenih tekućih prihoda u prethodnoj godini.

Zakonom je zabranjeno da ukupno zaduženje za kapitalne rashode lokalne samouprave bude veće od 50 odsto od ostvarenih prihoda u godini ranije.

Odbornici opozicionih Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja kritikovali su na poslednjoj sednici Skupštine Novog Pazara ovu odluku tvrdeći da je lokalna samouprava zadužena više nego što je prikazano i da će uzimanje kredita, kojim će, kako su govorili, biti finansirana predizborna kampanja, to stanje pogoršati.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.