Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Institut Batut: Male boginje potvrdjene kod 11 osoba u Smederevu - | K-013 Portal

Institut Batut: Male boginje potvrdjene kod 11 osoba u Smederevu

male boginje, smederevo

Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je danas da su male boginje potvrdjene kod 11 osoba s teritorije Smedereva.

„Radi se o osam nevakcinisanih osoba (ispod dve godine života), tri odrasle osobe s nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom (od kojih je jedna hospitalizovana, a druge dve u kućnoj izolaciji). Komplikacija u vidu upale pluća prisutna je kod dvoje obolele dece, a na bolničkom lečenju su dve osobe. Hospitalizovani i oni koji su u kućnoj izolaciji su u stabilnom stanju“, saopštio je institut Batut.

Institut navodi da su od 11. januara ove godine na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije.

„Od početka nedelje prijavljena su i obradjena po dva slučaja sumnje na male boginje za teritoriju Vojvodine (odbačeni), Požarevca (dva potvrdjena), Beograda (jedan potvdjen iz epidemije u Smederevu) i po jedan sa teritorije Zaječara (odbačen) i Zrenjanina (odbačen). Prijavljeni slučaj sumnje sa teritorije Kikinde je u obradi“, saopštio je Institut.

Institut podseća da je u poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili s nepoznatim vakcinalnim statusom. U toj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda medju kojima je bilo četvoro dece mladje od pet godina.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.