Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Janković: Može li direktor policije da bude neko ko nije iz policije? - | K-013 Portal

Janković: Može li direktor policije da bude neko ko nije iz policije?

sinisa jankovic, kareja, zakon o unutrasnjim poslovima

Ovih dana javnost je po drugi put prilično glasno reagovala povodom Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima. Da se podsetimo, septembra 2021. godine MUP je u kratkom roku pokušao da sprovede javnu raspravu o Nacrtu Zakona o unutrašnjim poslovima. Javnost je to sprečila i nacrt zakona je povučen.

Nakon petnaest meseci i sedam konsultacija koje je Sekretarijat MUP-a održao sa predstavnicima organizacija civilnog društva i drugom zainteresovanom javnoću, MUP je objavio novu verziju Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima.

Nova verzija je prihvatila nekoliko važnih primedbi organizacija civilnog društva i policijskih sindikata i svakako predstavlja pomak u odnosu na trenutno važeće propise.

Siniša Janković iz Instituta za istraživanje korupcije „Kareja“ ističe da nova verzija Nacrta zakona, ima i neke promene koje niko nije javno tražio, nije na njih ukazao, te se u vezi sa njima nije obavila ni jedna konsultacija.

Jedna od takvih promena je i odredba koja se tiče Direktora policije. Stari nacrt je predviđao da: „Direktor policije može biti ovlašćeno službeno lice koje ima: najmanje 15 godina efektivnog rada na policijskim poslovima na rukovodećim radnim mestima u organizacionim jedinicama Direkcije policije", smatra Janković. 

"Nova verzija Nacrta zakona članom 35. dodaje alternativu „ili najmanje 15 godina efektivnog rada na poslovima bezbednosti na rukovodećim radnim mestima.“ Time je krug kandidata nepotrebno povećan. Prva verzija Nacrta zakona je izričita da direktor policije može biti samo ovlašćeno službeno lice iz Direkcije policije, znači neko od policijskih starešina za zavidnih 15 godina rukovodećeg radnog iskustva. Novim Nacrtom zakona omogućeno je da direktor policije postane neko ko nema ni jedan dan radnog staža u policiji. Dovoljno je da kandidat ima 15 godina rukovodećeg iskustva na poslovima bezbednosti. A taj pojam je toliko širok, da obuhvata svaku službu obezbeđenja, naravno i privatne agencije za FTO (fizičko-tehničko obezbeđenje). Naravno u bezbednost spada i BIA i da dalje ne nabrajamo.

Sada je, nadam se, mnogo jasnije zašto se toliko čeka na izbor direktora policije. Navedena odredba novog Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima, jasno ukazuje da se sprema teren da neko ko nikada nije radio u policiji, postane njen direktor.

I do sada direktor policije nije se ništa posebno pitao, a još manje u svoj posao mešao. Mnogi će reći neka dođe neko iz druge „bezbednosti“ možda će taj da radi posao. Neće, odmah da kažemo. Tek taj za koga se kroji Zakon po meri, neće raditi posao direktora policije, ali će zato za nekog drugog raditi posao sa tog jako moćnog mesta", kaže Janković za portal K-013.

Ako do takvog scenaria dođe, Janković veruje da će to biti dodatno i ovaj put ekstremno poniženje MUP-a uopšte, a posebno Direkcije policije i svih časnih i iskusnih policajaca kojih u MUP-u još uvek ima.

"Poražavajuća bi to bila činjenica, da u MUP-u nema policajca koji ispunjava uslove da bude izabran za direktora policije. Šta nam to govorio o kadrovima u MUP-u, o radu MUP-a uopšte, o bezbednosti građana? Verovatno, ono što dobar deo građana odavno zna", zaključio je Janković.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.