Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kao da je od zlata: Poskupeo i toalet papir, više razloga za to - | K-013 Portal

Kao da je od zlata: Poskupeo i toalet papir, više razloga za to

cena toalet papira, srbija

Na spisku obaveznih mesečnih potrepština koje se cenom približavaju najskupljim stavkama kućnog budžeta, poslednjih meseci našao se i toalet-papir.

Građani se na društvenim mrežama povodom niza poskupljenja ve-ce papira ogorčeno šale da je postao luksuzna roba. U zavisnosti od broja rolni, proizvođača i kvaliteta, cene paketa u trgovinama širom Srbije su od oko 150 do 500 dinara, četiri rolne, od 300 do preko 900 za 10, dok su veća pakovanja i više od 1.200 dinara, pišu Novosti.

 
Osim što je od prošle godine ova stavka poskupela gotovo dvostruko, od 1. septembra usledilo je novo poskupljenje - za još 10 procenata. Kako nezvanično objašnjavaju proizvođači, razlog je skok cene celuloze koja se uvozi, a osnovna je sirovina od koje se proizvodi papirni proizvod.
 
Prema izjavi Nataše Govedarice, sekretara Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja i papira Privredne komore Srbije, na cene toalet-papira svakako je uticala cena repromaterijala za ceo toaletni program koja je značajno veća u odnosu na prošlu godinu.
 
"Drastično je skočila cena celuloze u poslednjih nekoliko meseci, tako da ne treba da iznenađuje i poskupljenje gotovih proizvoda. Od nje se ne pravi samo toalet-papir, već i salvete, ubrusi i cela paleta proizvoda. Sukob u Ukrajini, koji je uticao na energetsku krizu i poskupljenje struje, doveo je do toga da proizvodnja poskupi", kaže Govedarica za Novosti.
 
Proizvođači, pak, najbolje znaju koji su sve inputi poskupeli i uticali na veće cene toalet-papira.
 
Naime, u korenu i ovog problema je energetska kriza. Kako stručnjaci objašnjavaju, poskupljenje energenata uslovljava veću cenu sirovina, a u ovom slučaju je to celuloza koja konstantno poskupljuje. Domaće firme celulozu uvoze iz
Slovačke, Belorusije, Bugarske, Nemačke, Španije, a njena cena je od prošle godine porasla više puta.
 
"Cena celuloze je sa 900 evra po toni, odavno prešišala 1.500 evra. I transport i ambalaža takođe idu naviše, što je posredno uticalo na cenu samog toalet-papira. S druge strane, veliki problem je nastao i u drvnoj industriji, jer vlada velika nestašica, a Rusi su najavili da zabranjuju izvoz trupaca, još pre rata", kažu prozivođači nezvanično.  
 
Poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku za indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda iz uvoza pokazuju da su proizvodi od papira i proizvodnja papira poskupeli za 36 odsto u odnosu na prošlogodišnji prosek. U prodavnicama su, međutim, proizvodi iz ove stavke, među kojima su i salvete, papirne maramice i ubrusi, sada skuplji i mnogo više.
 
Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da se u Srbiji proizvodnjom predmeta od papira za ličnu upotrebu bavi 313 firmi. Od Nove godine, ovaj proizvod je više puta menjao cenu, a kako stvari stoje, uskoro se spremaju i nove cifre na rafovima.
 
Uporedo sa rastom cena, potrošači se žale na lošiji kvalitet ovih proizvoda.
 
"Ne samo da je ve-ce papir sve skuplji, nego su se rolne smanjile, suzile, a karton u sredini porastao. Pojedini proizvođači su očigledno smanjili gabarite proizvoda i sve češće primećujem neke mini-verzije ovog proizvoda", kaže Beograđanka Zorica Pavić.
 
Potvrda ovog utiska je nedavna objava kompanije "Proktor i Gembl" da su smanjili svoje mega rolne sa 264 lista na 244, odnosno 396 na 366 listova, da bi ostali konkurentni.
 
Toalet papir je poskupeo i u drugim zemljama iz istog razloga, čiji su uzroci pre svega u ratu u Ukrajini. Poslednjih dana hrvatski mediji su brujali o "paprenom" papiru.
 
"Ve-ce papir se proizvodi od celuloze, za to je potrebno puno energije, a gas je skup, pa je poskupelo sve od papira. Energenti su sve skuplji, celuloza od koje se pravi papir takođe je sve skuplja, a pravi problem će nastupiti kada celuloze koje je sve manje, više uopšte ne bude na tržištu", pišu hrvatski portali.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.