Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Katastar traži povećanje broja zaposlenih - | K-013 Portal
katastar, zaposljavanje

Katastar traži povećanje broja zaposlenihRepublički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da je pokrenuo inicijativu za povećanje broja sistematizovanih radnih mesta za 402 zaposlena.

Napominju da je to optimalni minimum za nesmetano funkcionisanje RGZ-a u narednom periodu.

 
"Ukoliko vlada usvoji ovakvu inicijativu, Srbija će efikasnije rešavati višedecenijske probleme iz domena upravljanja nepokretnostima i unaprediti ekonomiju Srbije", navodi se u saopštenju.
 
RZG navodi da uređen sistem upravljanja nepokretnostima podiže BDP države za sedam procenata, dok u nekim privrednim granama, kao što je građevinska industrija, podiže efikasnost i do 15 odsto.
 
Podseća se da skoro polovina objekata u Srbiji nije upisana u državni registar Katastra nepokretnosti, dok je u isto vreme njima moguće trgovati, što otvara prostor raznim malverzacijama.
 
"Upis svih nepokretnosti u Katastar je od velike važnosti za građane i državu Srbiju. Zbog formalne prirode posla i velikog broja kontrolnih mehanizama, kako bi se zaštitila imovina građana i njihova prava, procedure upisa su jako kompleksne i naizgled krute", saopštio je RGZ.
 
Ova institucija napominje da i pored digitalnih procesa i sistema koje je implementirala, da bi sistem bio još efikasniji, neophodno je povećati broj radnika.
 
Navodi se da se broj zaposlenih u RGZ-u od 1997. godine, kada je imao 2.890 zaposlenih, konstantno smanjivao da bi 2018. godine bilo svega 2.020 zaposlenih.
 
"U isto vreme se broj predmeta i privredna aktivnost, naročito u poslednjih par godina, višestruko uvećala. Samo zahvaljujući podršci Vlade Srbije koja je omogućila prijem novih zaposlenih i činjenici da RGZ funkcioniše u potpunosti
digitalno, efikasnost rada institucije je uvećana, međutim, RGZ je dostigao tehnološki maksimum i više nije moguće drastično tehnološki unaprediti rad", navodi se u saopštenju.
Ističe se da je jedini način da se odgovori na povećan broj zahteva i predmeta kadrovsko jačanje institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.