Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kladionice i igraonice ne smeju biti bliže školama od 200 metara - | K-013 Portal

Kladionice i igraonice ne smeju biti bliže školama od 200 metara

kladionice, blizina skole

Uprava za igre na sreću Ministarstva finansija saopštila je danas da, prema Zakonu o igrama na sreću, minimalna udaljenost kladionice, igraonice ili automat kluba od škole ne može biti manja od 200 metara.

"Zakonom o igrama na sreću je propisano da udaljenost automat kluba, odnosno kladionice ne može biti manja od 200 metara od najbliže ivice zgrade osnovnih i srednjih škola, kao i da minimalna udaljenost od drugog automat kluba, kladionice, odnosno igračnice ne može biti manja od 100 metara, mereno najkraćim bezbednim pešačkim putem od ulaza u automat klub, odnosno kladionicu do najbliže ivice zgrade obrazovnih ustanova ili druge kladionice ili igračnice", navodi Uprava na molbu Tanjuga da prokomentariše pisanje medija o navodnoj manjoj udaljenosti pojedinih kladionica i kockarnica od obrazovnih ustanova u Beogradu.

Iz Uprave navode da su Zakonom utvrđeni uslovi koje organizator igara na sreću i klađenja mora da ispuni da bi dobio dozvolu za rad, kao i neophodna dokumentacija koju porilaže da bi dokazao ispunjenost tih uslova, na osnovu čega Uprava za igre na sreću donosi rešenje kojim se odobrava ili odbija zahtev.

"Ukoliko u toku važenja odobrenja dođe do izmene bilo kog podatka na osnovu kojeg je dato odobrenje za priređivanje posebnih igara na sreću, priređivač je u obavezi da obavesti Upravu za igre na sreću u roku od tri dana od nastale izmene", napominje Uprava.

Ističu da je Zakonom propisana i obaveza dostavljanja dokaza o ispunjenosti uslova o minimalnoj udaljenosti za priređivanje posebnih igara na sreću na automatima i za priređivanje klađenja.

"Kad je u pitanju dokazivanje ispunjenosti uslova lokacije, priređivač je u obavezi da Upravi za igre na sreću dostavi uverenje Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), sa podacima o udaljenosti između automat kluba, odnosno kladionice i osnovnih i srednjih škola, kao i o udaljenosti između lokacija u kojima se priređuju igre na sreću saglasno odredbi člana 8. Pravilnika o načinu utvrđivanja ispunjenosti uslova za dobijanje odobrenja za priređivanje posebnih igara na sreću na automatima, odnosno odredbi člana 9. Pravilnika o načinu utvrđivanja ispunjenosti uslova za dobijanje odobrenja za priređivanje posebnih igara na sreću "klađenje", navode u Upravi.

Dodaje se da na osnovu podataka o minimalnoj udaljenosti iz uverenja RGZ-a, Uprava utvrđuje ispunjenost uslova lokacije u skladu sa Zakonom o igrama na sreću i napominje da se udaljenost meri na jasno utvrđen način.

"Naime, propisano je da se meri bezbednim pešačkim putem o čemu vode računa stručna i ovlašćena lica zadužena za merenje", navodi se u objašnjenju.

U Upravi navode i da se ograničenje u pogledu udaljenosti od 100 metara između dva automat kluba, ili dve kladionice, odnosno između automat kluba i kladionice ili igračnice, ne primenjuje za lokaciju na kojoj je priređivač imao odobrenje za priređivanje posebnih igara na sreću na automatima, odnosno za klađenje, pre početka primene Zakona o igrama na sreću, odnosno pre 11. aprila 2020. godine.

"Dakle, prema Zakonu o igrama na sreću, uslov od 100 metara udaljenosti između dva automat kluba, odnosno kladionica, se primenjuje samo za lokacije koje se otvaraju od primene novog Zakona", precizira se u odgovoru.

Zaključuje se da je, polazeći od navedenih zakonom propisanih uslova i načina postupanja, Uprava u svim postupcima po zahtevima za izdavanje odobrenja za priređivanje posebnih igara na sreću na automatima, odnosno klađenje, kao i prilikom podnošenja zahteva za otvaranje novog uplatno-isplatnog mesta, odnosno zahteva za stavljanje u upotrebu novih automata i preseljenje automata, za koje priređivač poseduje odobrenje, pribavila uverenja nadležnog državnog organa, odnosno javne isprave kojim se potvrđuje minimalna udaljenost na način kako je to propisano zakonom.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.