Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mali privrednici o poskupljenju struje: Nama se ispostavlja ceh za loše upravljanje javnim sektorom - | K-013 Portal

Mali privrednici o poskupljenju struje: Nama se ispostavlja ceh za loše upravljanje javnim sektorom

poskupjlenje struje, srbija, privrednici

Mali privrednici neće moći da izdrže novo poskupljenje struje, smanjiće obim proizvodnje i otpuštaće radnike, kažu domaći proizvođači.

Poskupljenje struje će uticati na cenu krajnjeg proizvoda, što će povećati inflaciju, ocenjuju privrednici za Novu ekonomiju.
 

Vlada je donela zaključak kojim je preporučila EPS-u da sa kupcima na komercijalnom tržištu zaključi ugovore o kupovini po jedinstvenoj ceni od 95 evra po megavat satu (MWh) bez PDV-a.

Ugovori bi važili od od 1. septembra do 31. decembra 2022. godine.

Nevena Prokić, menadžerka prodaje u firmi Ža-jo komerc iz Kruševca, koja se bavi proizvodnjom čarapa, kaže da se njena firma poslednjih godinu dana borila sa poskupljenjima, kako struje tako i svih ostalih sirovina i da su zbog toga smanjili obim proizvodnje i broj radnika.
 
"Mi ne možemo cenu čarapa srazmerno povećavati sa svim ostalim poskupljenjima, jer to nije egzistencijalni proizvod. Nama kao proizvođačima jeftinije je da uvozimo čarape iz Kine i Turske nego da ih proizvodimo. Mnogi veliki marketi su već krenuli da kupuju strane tekstilne proizvode, što se može videti na njihovim deklaracijama", kaže Prokić. 
 
Prema njenoj oceni, biće sve manje tekstilnih proizvođača u Srbiji. 
 
"Ako se vlada ne posveti posebno ovom problemu, domaće tekstilne industrije više neće biti", ocenjuje.
 
Dosadašnja cena struje za privredu bila je 75 evra po MWh i ta cena je važila od Nove godine i bila je za 30 odsto veća od prošlogodišnje.
 
U Udruženju Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije ocenjuju da će poskupljenje struje uticati na cenu krajnjeg proizvoda što će povećati inflaciju. Ako tržište ne bude moglo da podnese poskupljenja proizvodnje će se gasiti, kažu u tom Udruženju. 
 
Milena Amon iz tog udruženja kaže za Novu ekonomiju da je zbog toga bitno da se troškovi poslovanja izbalansiraju smanjenjem nelogičnih parafisklanih nameta, kao što su eko takse, naplate natpisa na radnjama, dažbine za korišćenje puta, članarine PKS, previsoki porezi i doprinosi, selektivna naplata i otpisivanje dugova privilegovanim dužnicima.
 
"Nesporno je da se sada nama ispostavlja ceh za loše upravljanje javnim preduzećima od strane neobrazovanih i nesposobnih a bahatih stranačkih funkcionera", ocenjuje Amon.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city