Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Najavljeni skok minimalca ne može da “doskoči” cenama - | K-013 Portal
minimalac u srbiji, cene srbija

Najavljeni skok minimalca ne može da “doskoči” cenamaProfesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da najavljeno povećanje minimalca od 14 odsto praktično ne pokriva ni skok cena u ovoj godini.

“Komunalije, hrana, te cene su otišle više od 11 odsto”, napomenuo je profesor za N1.

Ministar finanasija Siniša Mali izjavio je da će se od 1. januara ići na to da se poveća minimalna zarada i to više od 14 odsto. Mali je rekao da će do 15. septembra biti definisana minimalna zarada i da je namera da se dođe na 60 odsto opterećenja zarade.

Prema rečima Stojiljkovića, minimalac je uvredljiva kategorija, to je incidentno stanje koje po zakonu o radu treba da bude trenutno.

To, kako kaže, dobija pola miliona ljudi, to je svaki četvrti legalno zaposleni ako se ne računaju preduzetnici i privrednici. Može više, ima izvora i načina. Problem nisu samo minimalci, nego sve ispod onoga što se zove plata za život, tvrdi profesor.

“Na mesečnom nivou za jednu tročlanu porodicu potrebno je 114 hiljada dinara. Ovo povećanje od 14 odsto praktično ne pokriva ni skok cena u ovoj godini. Komunalije, hrana, te cene su otišle preko 11 odsto.”

Minimalac će važiti celu sledeću godinu, ali šta će biti sledeće godine. Vi ljudima ne dajete ono što su već izgubili, smatra profesor Stojiljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.