Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nakon pet godina od isteka stare počeo rad na novoj Nacionalnoj strategiji za borbu protiv korupcije u Srbiji - | K-013 Portal

Nakon pet godina od isteka stare počeo rad na novoj Nacionalnoj strategiji za borbu protiv korupcije u Srbiji

kareja, pancevo, nacionalna strategija za borbu protiv korupcije, srbija

Danas je u Beogradu u Palati Srbija u organizaciji Ministarstva pravde održan prvi sastanak Radne grupe za izradu nacrta Strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji za period 2023 – 2028. godina.

Radna grupa ima 41 člana među kojima i pet predstavnika organizacija civlnog društva. Institit za istraživanje korupcije Kareje jedan je od članova Radne grupe, te je i ovom prilikom dao svoj doprinos borbi protiv korupcije, na žalost, sve što smo hteli da kažemo nismo bili u prilici jer je sastanak po pet tačaka dnevnog reda trajao dva sata, toliko je bilo i planirano.

Članovi Radne grupe su za to kratko vreme trebali da u vezi sa dokumentom „Metodologija za procenu rizika od korupcije u oblastima koje su predmet strategije za borbu protiv korupcije“, usvoje oblasti koje će obuhvatiti nova Nacionalna strategija. Što je i učinjeno, glasanjem svih prisutnih „za“, a samo Kareje „protiv“, jer smatramo da je potrebno ozbiljno razmatranje celog dokumenta i rešavanje prethodnih pitanja, pa tek nakon toga glasanje. Stekao se utisak da je, isplanirani ceo postupak do konačnog donošenja Nacionalne strategije pre letnje pauze, imperativ po kome članovi Radne grupe treba da se vladaju, bez nepotrebnog trošenja vremena. U vezi sa oblastima koje trebaju da budu predmet strategije, predstavnik TS Nemanja Nenadić predložio je da se kao oblast dodaju i javna preduzeća. Odgovoreno je da svi članovi Radne grupe do petka mogu putem mejla da dostave svoje obrazložene predloge.

U toku sastanka saznalo se da je izrada Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije podržana od strane međunarodnog projekta „EU za borbu protiv korupcije i za osnovna prava“ koji finansiraju EU i druge međunarodne institucije.

Predstavnik Kareje Siniša Janković predložio je da se u Radnu grupu uključi i akademska i naučna zajednica. Dobijen je odgovor da sastancima podgrupama mogu da prisustvuju i eksperti. Takođe predstavnik Kareje je u organičenom vremenu uspeo da kratko predloži da se članovima Radne grupe dostave Izveštaj o realizaciji i efektima „stare“ Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period 2013 – 2018. godina, čime bi rad pre svega bio mnogo kvalitetniji.

Kao i da se dostavi Izveštaj o stanju korupcije; ukoliko takvi izveštaju postoje, smatrajući da je nephodno poznavanje stanja u kome se nalazi predmetni fenomen, bilo o čemu da se radi, pa da se tek na osnovu utvrđenog stanja radi na strateškim i bilo kojim drugim dokumentima. U vezi sa navednim predlozima bilo je i drugačijeg mišljenja po kome su članovi Radne grupe dobili Rešenja sa zadatkom samo da izrade nacrt „nove“ Nacionalne strategija, te shodno tome treba da ostanu u tom okviru.

Na kraju je rečno da će sledeći sastanak cele Radne grupe, biti po potrebi, a da će se dalji rad nastavititi u okviru podgrupa.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS