Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nestašica antibiotika za decu: Zašto nedostaju samo jeftini lekovi? - | K-013 Portal

Nestašica antibiotika za decu: Zašto nedostaju samo jeftini lekovi?

antibiotici za decu, srbija

U apotekama u Srbiji vlada nestašica antibiotika na bazi penicilina.

U nekoliko apoteka reporteru Euronews Srbija potvrđeno je da su deficitarni antibiotski sirupi za decu - Sinacilin, Ospamoks, Panklav, ali da nema ni Paracetamola koji se koristi za snižavanje temperature kod dece, ali i protiv bolova.
 
I u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje potvrđeno je da je došlo do poremećaja u snadbevanju penicilinskim sirupima zbog problema u proizvodnji Sinacilin sirupa, koji je najčešće korišćen penicilinski sirup kod nas. 
 
Predstavnici veledrogerija kažu da je nestašica jeftinih lekova, jer su sirovine drastično poskupele, poskupeo je transport, radna snaga, te se farmaceutskim kompanijama ne isplati da ih proizvode po aktuelnoj, ograničenoj ceni. Sa nestašicom lekova već nekoliko meseci suočavaju se Nemačka, Italija, Švajcarskoj. 
 
Predsednik Saveza privatnih apotekara Srbije (SPAS) Dragutin Rajevac objašnjava da sirovine za proizvodnju lekova ima, ali da je razlog za nestašicu njihova cena.
 
"Osnovni uzrok nestašica lekova prethodnih godina, kao i ove sada, je neblagovremena promena cena leka. Promena cena je sada neminovno potrebna iz više razloga. Prvi i osnovni razlog je što su povećane cene sirovine. Mi (Srbija) na to nismo reagovali. Definitivno sada lekova nema", rekao je Rajevac.
 
Proizvođačima lekova, kako je naveo, ne isplati se da proizvode lekove po staroj ceni, ako im je sirovina drastično poskupela, transport, radna snaga.
 
Roditelji se često iz apoteka vraćaju bez leka, te moraju ponovo kod pedijatra da im prepiše drugi. 
 
U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da je poremećaj u snabdevanju penicilinskim sirupima nastao usled problema u proizvodnji Sinacilin sirupa, koji je najčešće korišćen penicilinski sirup kod nas.
 
"Odmah su kontaktirani proizvođaci drugih penicilinskih sirupa koji su povećali svoje planove proizvodnje i uvoza, zahvaljujući čemu je uvek neki od penicilinskih sirupa bio obezbeđen na tržištu. U poslednjoj nedelji decembra je pušteno u promet 15.000 novoproizvedenih pakovanja penicilinskog sirupa Panklav, dok ce se do kraja ove nedelje uvesti jos 70.000 pakovanja trećeg penicilinskog sirupa zaštićenog naziva Amoksiklav, čime se se omogućiti i višemesečne zalihe penicilinskih sirupa", rekli su u RFZO.
 
Dodaju i da se tokom januara očekuje i uvoz višemesečnih količina četvrtog penicilinskog sirupa Ospamox, kao i proizvodnja novih kolicina leka Panklav.
 
"Imamo i najave proizvođaca da će nastaviti sa proizvodnjom Sinacilin sirupa, te ćemo već na samom početku ove godine raspolagati velikim zalihama penicilinslih sirupa", navode u RFZO.
 
Nikolić: Deficitarni jeftini lekovi
 
Predstavnici veledrogerija kažu da je za stabilizaciju tržišta neophodno da država reaguje. U svim zemljama sveta ograničena je maksimalna cena lekova. Predstavnik grupacije veledrogerija u Privrednoj komori Srbije Momir Nikolić za Euronews Srbija kaže da su danas deficitarni jeftini lekovi, koji koštaju evro-dva.
 
Smatra da država što pre mora da reaguje i pregovara sa proizvođačima kako problem ne bi eskalirao. Navodi da su razgovori već inicirani krajem prošle godine, a da u narednih nekoliko dana očekuje da će biti prvi sastanci - proizvođača, predstavnika Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
 
"Paracetamol, određeni antibiotici spadaju u grupu jeftinih lekova i proizvođačima se ne isplati da ih proizvode. Poremećaj je nastao na svetskom nivou, a mi nismo izuzeti iz svega toga. Mi smo zemlja sa najnižim cenama lekova. Veliki proizvođači generičkih lekova traže povećanje cena, a države to nerado čine i upozoravaju da oni nemaju resurse u svojim fondovima. Mislim da je neophodan razgovor", rekao je Nikolić.
 
Navodi da su neophodne korekcije cena, ali da se mora voditi računa na pozitivna lista lekova ne bude ugrožena. Zbog toga je važno, kako kaže, da se što pre počnu razgovori.
 
"Poremećaj na tržištu nije nastao samo zbog povećanja cena sirovina, već što pojedine zemlje prave i određene lagere. Dakle, imamo nestašicu i samih proizvoda. Prave se zalihe kao robne rezerve", pojasnio je Nikolić.
 
Upozorenje evropskih proizvođača
 
Evropski proizvođači lekova su krajem septembra prošle godine upozorili su da bi mogli da prestanu da proizvode neke jeftine generičke lekove zbog rasta troškova za električnu energiju, pozivajući na reviziju načina na koji se utvrđuju njihove cene.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.