Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Obeležena godišnjica smrti Milunke Savić, žene sa najviše odlikovanja u istoriji srpske vojske - | K-013 Portal

Obeležena godišnjica smrti Milunke Savić, žene sa najviše odlikovanja u istoriji srpske vojske

milunka savic, godisnjica smrti

Godišnjica smrti Milunke Savić, žene sa najviše odlikovanja u istoriji srpske vojske, obeležena je danas polaganjem venaca na spomen obeležje u Aleji zaslužnih gradjana na beogradskom Novom groblju.

Ceremoniji je prisustvovao ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je podsetio da je Milunka Savić devet puta ranjavana u borbama ali i 12 puta odlikovana najvišim srpskim i svetskim ordenima.

„Heroina balkanskih i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske ‘Knjaz Mihailo’, Milunka Savić, upisala se u istoriju svetskog ratovanja kao žena sa najviše odlikovanja“, naveo je Stefanović a prenelo Ministarstvo odbrane.

On je podsetio i da je 1918. godine pred strojem svih jedinica Antante, pročitana pohvala junaštvu narednika Milunke Savić što je po njegovim rečima, počast koja nije ukazana ni jednom oficiru, niti generalu.

Stefanović je na Novom groblju položio venac i na spomen-obeležje solunskoj ratnici Nataliji Bjelajac a ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Grada Beograda, ambasada Velike Britanije i Rusije kao i delegacija SUBNOR-a.

Milunka Savić rodjena je 1892. u selu Koprivnici kod Jošaničke banje.

Učestvovala je u balkanskim i u Prvom svetskom ratu a u srpskoj vojsci je stekla čin narednika.

Preminula je 5. oktobra 1973. godine u Beogradu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.