Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Objavljen plan MUP-a za danas: Cilj da se ne sretnu prajdovci i litijaši - | K-013 Portal

Objavljen plan MUP-a za danas: Cilj da se ne sretnu prajdovci i litijaši

evroprajd, beograd, mup

Najmanje 3.000 policajaca biće direktno zaduženi na obezbeđivanju današnje šetnje u okviru Evroprajda.

Osim policajaca na ulicama i u delovima grada kuda će se kretati povorka Prajda, broj angažovanih pripadnika bezbednosnih snaga u uniformi ili civilu biće znatno veći - ukupno oko 6.000 ljudi, piše Blic.

Kako "Blic" saznaje, fokus tokom današnjeg dana biće na očuvanju bezbednosti učesnika Parade ponosa, kojih će biti u nekoliko puta manjem broju nego učesnika kontrašetnje.

Prema nezvaničnim procenama, urađenim dan pred Prajd, u takozvanoj porodičnoj šetnji koja će okupiti i razne ekstremiste i desničarske organizacije, biće najmanje 10.000 ljudi, a gornja granica je procenjena na između 15.000 i 20.000 učesnika.
 
Zbog visokog rizika po bezbednost učesnika šetnje Prajda, najveći broj aktivnih policajaca će obezbeđivati ovaj skup, na kome će biti i dvadesetak stranih zvaničnika i funkcionera. Svoj dolazak najavili su i ovdašnji ambasadori.
 
"Današnji cilj je da se te dve različite povorke nigde ne susretnu", kaže izvor “Blica” iz MUP-a.
 
Ruta Prajda je javna i nije skrivena – okupljanje je zakazano za subotu, u 16 časova, a šetnja će ići ovom trasom: Ustavni sud, Bulevar kralja Aleksandra, park Tašmajdan, Beogradska, Ilije Garašanina, stadion Tašmajdan (Pride Park).
Ruta kontrašetnje nije definisana. Prema nezvaničnim navodima, na njoj će se okupiti gotovo sve desničarske formacije: od "noćnih vukova", do organizatora Porodične šetnje, koji unutar sebe imaju antivaksere, antiglobaliste…
 
Na skupu protivnika Evroprajda već je došlo do incidenata kada su demonstranti gađali automobile flašama. Dvojica su uhapšena.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.